В авторска статия за вестник „Политика“ посланикът на Руската федерация в Сърбия Александър Чепурин загатва, че може да се появи възможност за „по-дълбоко ангажиране“ на Москва в диалога за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина, отбелязва електронното издание на белградския Danas, цитирано от Агенция Фокус.

Русия може да се намеси, обяснява Чепурин, в случай че Белград бъде поставен под „ултимативен натиск от страна на традиционни сърбомразци“.

В статията, публикувана по повод националния празник на Русия, Чепурин припомня, че Москва и Белград се изцяло се подкрепят взаимно по отношение на текущите политически въпроси, както въпросът за Косово и Метохия заема специално място в отношенията им.

„Москва беше, е и ще бъде от страната на Белград. Нашата позиция остава непроменена — ние ще подкрепим решението, което Сърбия и сръбският народ ще приемат за приемливи за себе си.

Изхождаме от правното основание на споразумението — Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН», подчерта Чепурин.

Коментирайки паралелите, които мнозина правят между Косово и Крим, руският дипломат бе категоричен, че те са „две напълно различни истории“.

Според него при отделянето на Косово от СРЮ ключовият фактор е външен — пряка военна атака от страна на НАТО срещу Югославия.

„Въпросът за Крим определено е затворен. Крим е Русия, а Косово е Сърбия.

Това не е само лозунг, но е правна реалност, която трябва да бъде уважена», настоя Чепурин.

Сега

Тагове: ; ;