12 юни 2018- Нюз Фронт.

Държавния секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че последното си работно посещение в Донбас е направил докато заема постта началник на ЦРУ.

Аналогични данни още в началото на март съобщиха и военните от ДНР, според тяхна информация, в хода на преговорит Помпео тогава в възложил на Киев подготовката на редица провокации по линията на съприкосновение.

 

 

Експертите обаче не смеят директно да свързват изострянето на ситуацията в юго-източната част на Украйна с визитата на екс-директора на ЦРУ.

Според мнението на политолозите, за САЩ е изгодно създаването на нестабилност в региона, обаче извеждането на конфликта в активна фаза интерес имал единствено заемащия постта президент на Украйна Петро Порошенко, който се страхува, че ще изгуби предстоящи избори през 2019 година.

 

 

Последния работен визит на бившия директор на ЦРУ Майк Помпео в качеството му на началник на американското разузнаване е именно в Донбас. Този факт е потвърден и от самия държавен секретар на САЩ по време на слушанията в комитета по чуждестранни въпроси в палатата на представителите на конгреса.

 

» Последното ми работно пътуване, което направих докато бях в предишната си роля ( началник на ЦРУ- бел. ред) беше в Донбас. Тогава трябваше да видя всички предизвикателства с които там се сблъсква Украйна и народът й»,- заяви Помпео.

И това изявление прозвуча на фона на сериозното изостряне на обстановката в източната част на Украйна. Припомняме, че подразделенията на ВСУ не спират обстрелите по ДНР и ЛНР, няколко пъти е обстреляна Горловка, Зайцево, в Дебалцево е взривен автобус. В резултат на тези атаки няколко мирни жители са били ранени, а няколко са загинали.

Само за изминалата седмица ВСУ нарушава 48 пъти режима за прекратяване на огъня и не просто нарушава Минските споразумения, но стреля така все едно тях ги няма, при това всеки ден. По хора. В населени пунктове, където има жени, деца, пенсионери, които не разбират защо в домовете им падат снаряди, защо дори по училищата се стреля.

А Европа и международната общност мълчи отдавна не виждайки военните престъпления на режима на Порошенко.

 

 

 

 

 

 

 

Освен това, украинските войски продължават да укрепят позициите си по линията на съприкосновени, което е фиксирано и от представителите на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ.

» Специалната мониторингова мисия е  фиксирала бойни бронирани машини и военни позиции в границите и в близост до участъка на разграничение в района на Петровки. Безпилотен летателен апарат първи фиксира позициите на Въоръжените сили на Украйна с огневи позиции и водещи на запад» — пише в отчета за 20 май 2018 на сайта на ОССЕ.

 

 

 

 

 

Припомняме, че в началото на март заместник командващия на оперативното командване на Донецка Народна Република Едуард Басурин заяви, че директорът на ЦРУ Майк Помпео и представители на американските разузнавателни подразделения са посетили подконтролната на Киев част от Донбас, след което украинските  военни са започнали редица провокации по линията на съприкосновение.

 

»  В хода на тази среща президентът Порошенко е получил указания от директора на ЦРУ : в срок до 10 март 2018 година да подготви няколко сценария провокациина линията на разганичение между Украйна и ДНР с цел обвинения на ръководството на републиката във водене на агресивни бойни действия срещу Украйна», — заяви тогава Басурин.

 

По негови думи, за провеждането на провокациите спецслужбите на Украйна са » подготвили комплекти военни дрехи с обозначенията на ДНР»

» За извършване на провокациите по линията на разграничение украинската страна е подготвила няколко диверсионни групи от състава на националистическия батальон » Азов», които планира да пусне в района Новоазовск.»

 

Следва продължение…

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;