За вертолетите опасната височина е от 10 до 100 метра. Това каза о.р.полк. Любен Лозанов, който дълги години отговаря за безопасността на полетите в щаба на ВВС, в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР по повод на инцидента с МИ 17 край летище Пловдив, съобщи Сега.

„На тази височина, от това, което до момента казват очевидците, но фактът, че двигателите са работели, може да говори само за проблем с опашния винт при това завъртане, което е довело до разбалансиране на вертолета и падането му.

Комисията е тази, която разследва и ще има цялата информация. Това, което казвам е на базата на опит в тази сфера“, уточни той.

Според него трябва да се изясни защо в момента ВВС има налични едва 7-8 вертолета и лети само един.

„Тук има една поредица от некомпетентности, която започна да се натрупва с годините, която не е отчитана от хората, които взимат решения. Когато летят 20 вертолета, те влизат за ремонт във военно-ремонтния завод, там хората поддържат високо професионална квалификация и когато този процес го прекъснеш за 10 или 15 години и в заводите включително – навсякъде нивото на компетентност рязко спада“, заяви той.

Полковник от резерва Лозанов обясни, че има регламент, според който са оказани техническите ресурси на техниката на ВВС, кога влизат на ремонт, при какви условия излизат:

«Общото нещо е, че навсякъде, включително и във военно-ремонтните заводи, нивата на компетентност са слезли доста ниско, следствие на това, че те не работят пълноценно и ги напускат най-добрите им работници».

«Към настоящия момент продължават действията по разследването, ръководено от Военно-окръжна прокуратура. Колегите снощи бяха на място и извършваха оглед. Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка», обясни и Румяна Арнаудова пред БНТ, говорител на главния прокурор.

Вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал по време на извършване на летателно-учебното занятие, допълни тя.

Като голяма трагедия определи министърът на отбраната Красимир Каракачанов катастрофата с военния хеликоптер Ми-17 в района на авиобаза Крумово в понеделник, при която загинаха двама военнослужещи, а един военен пострада, съобщи «Дарик радио».

След полунощ във вторник министърът, ген. Петьо Мирчев — зам.-командир на ВВС, генерал Борислав Сертов — директор на Военна полиция, и бригаден генерал Димитър Иванов — командир на 24-та база, дадоха брифинг след близо двучасово съвещание в авиобазата. Там беше и ген. Андрей Боцев — началник на отбраната.

Военно-транспортен хеликоптер Ми-17 с трима души екипаж падна при тренировъчен полет в района на авиобаза „Крумово“ край Пловдив около 20.30 часа в понеделник. Загинаха двамата опитни пилоти. Бордовият инженер пострада при инцидента.

Министърът изрази своите съболезнования към семействата и близките на загиналите – 48-годишния капитан Пламен Пантелеев от Бяла, Русенско, и 45-годишния капитан Стоян Неделчев от Елхово. Третият член на екипажа – бордовият инженер Алексей Каменов, е пострадал. Той е успял да напусне сам хеликоптера и е вървял стотина метра. Мъжът е настанен за лечение в пловдивската университетска болница «Св. Георги» с фрактура на глезена и на ребрата. Обмисля се дали да не бъде транспортиран във Военна болница в София.

Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 метра. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. Пилотите са били опитни, като капитан Пантелеев имал над 600, а капитан Неделчев — над 500 летални часа.

Машината се е завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата, стана ясно на брифинга.

«Рано е да се говори още за причината за катастрофата», каза министър Каракачанов, като допълни, че при тези условия най-вероятно става дума за техническа неизправност. Машината е 30-годишна, през 2016 година е минала основен ремонт, а до следващия са оставали 200 летателни часа. С излизането на падналия хеликоптер от строя авиобазата вече няма нито един действащ Ми-17, при положение че общият им брой е пет.

30 дни е срокът, в който експертна комисия трябва да се произнесе за причината на катастрофата», каза ген. Борислав Сертов. «Работи се по няколко версии. Машината е прекалено сложна, за да може да се каже категорично какво е причинило падането толкова скоро след инцидента», обясни той.

Фаталният полет на хеликоптера с борден номер 417 е бил четвърти за деня, предстояли са още два. Никой от предишните екипажи, летели с него същия ден, не е съобщил за технически проблем, каза бригаден генерал Димитър Иванов. Упражнението е било рутинно, а височината, на която се изпълнява — от ниските.

«Тази трагедия за пореден път доказва, че модернизирането на българската армия е спешно наложително», каза министър Каракачанов.

«Много политици се упражняват на тази тема и дрънкат глупости», добави той.

По правилник до изясняване на причините за катастрофата полетите в авиобаза Крумово ще бъдат спрени.

Тагове: ; ; ; ; ;