В САЩ, една от най-богатите страни, 40 млн човека живеят в крайна бедност, а 5 млн живеят в такива условия, в каквито и гражданите от третия свят, отбелязва доклад на ООН.

Политиката на администрацията на Тръмп не само не помага на бедните в САЩ, но все повече увеличава разрива между бедни и богати.

«Тази стратегия все едно е разработена, за да се задълбочи неравенството в американското общество и да се захвърлят милиони американци в дупката на бедността», заяви специалният докладчик от ООН по въпроса за крайната нищета и правата на човека Филип Алсън след пътуването си в САЩ през декември 2017 година.

Бедняците отиват в ареста, върху тях лежи клеймото на бедността, а преградите за получаването на социална помощ стават все повече.

Подобна политика няма как да помогне да се изкорени бедността, подчертава Алсън.

Администрацията на Тръмп въведе значителни данъци за крупните корпорации и за богатите американци и пусна процеса за отмяна на закона за достъпното здравеопазване, приет при бившия президент Барак Обама.

Според независимия експерт от ООН, тези стъпки подронват цялата система за социално осигуряване в САЩ.

«Зад тази стратегия стои някакво презрение, дори ненавист към бедните хора вкупом, явно се работи на принципа «победителят получава всичко», отбелязва Алсън.

Съдебната система на САЩ работи не за да обезпечи правосъдието, а за да повиши доходите на държавата, подчертава експертът.

С идването на власт на Тръмп атмосферата на нетърпимост към бедността и бедните в американското общество се засили.

Някои сътрудници от администрацията на САЩ в разговорите си с Алсън открито изразяват недоволството си относно социалните помощи, считайки ги за плодотворна почва за мошенически схеми.

Според редица сътрудници от администрацията на САЩ, бедните и безработните често злоупотребяват с тази възможност и «седят на шията  на държавата».

Но представителите на американските власти така и не успяха да предоставят на Алсън убедителни доказателства, че мащабите на злоупотребите са огромни, а незащитените слоеве на населението имат големи възможности за намиране на работа.

Алсън вижда в настоящото положение не само признаци на погазване правата на човека, но и заплаха за самата демокрация в САЩ.

Експертът призовава властите в страната да се откажат от криминализирането на бедността, да преразгледат данъчната си политика, а също да повишат информирането на американците със средни и високи доходи за опасностите от крайна бедност в страната.

News Front

 

Тагове: ; ; ;