Изявлението на американския президент Доналд Тръмп по време на срещата на G7 за необходимостта от връщането на Русия в «осморката» заплашва Европа с нов разкол, заяви в сутрешния ефир на телевизия  ZDF държавният секретар на МВнР на Германия Нилс Анен.

«Това е група, която защитава общи интереси…

В тази ситуация ние не трябва да допускаме още един разкол в Европа, защото в Европа не всички ще бъдат съгласни с такова решение», заяви той.

По-рано Тръмп заяви, че форматът на «осморката» с участието на Русия би бил значително по-ефективен от «седморката».

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва акцентира върху други формати, коментирайки изказването на Тръмп.

Миналата седмица Песков, отговаряйки на въпрос, ще се съгласи ли Русия да се върне в G8 в този случай, ако подобно предложение постъпи, отбеляза, че «хипотетични разсъждения тук едва ли са възможни».

По-рано британският премиер отправи призив към лидерите на страните от Г-7, да не омекват пред Русия след натиск от американския президент Доналд Тръмп и италианския премиер Джузепе Конте да бъде позволено на Владимир Путин да се върне на масата на Г-7, пише британският вестник Daily Express, цитиран от Агенция Фокус.

Предстои среща на четири очи межди Тереза Мей и новия италиански премиер Джузепе Конте, в която Мей ще се опита да го убеди, че твърдите санкции срещу Русия не трябва да бъдат смекчавани, както искат двете нови управляващи партии в Италия.

Доналд Тръмп по-рано заяви:„Няма значение как ще го наричате. Това беше Г-8, сега Русия е извън (формата). Защо провеждаме среща без Русия? Бих препоръчал Русия да бъде част от нея. »

Тръмп допълни: «Русия трябва да бъде на това заседание, независимо дали ви харесва или не, а може би не е политически коректно, но имаме свят, който да бъде управляван.»

«Г-7 изхвърли Русия и трябва да позволи на Русия да се върне».
Пред репортери германският канцлер Ангела Меркел отхвърли връщането на Русия в Г-7 без прогрес по Украйна, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

Меркел говори пред журналисти след среща между лидерите на Италия, Великобритания и Франция, която се състоя след предложението на американския президент Доналд Тръмп Русия да бъде поканена обратно във формата Г-7

„Ние се съгласихме, че връщането на Русия не може да се осъществи преди да е налице значителен напредък по въпросите и проблемите, свързани с Укарйна“, заяви Меркел пред репортерите.

Агенцията припомня, че Русия беше изключена от формата в отговор на анексирането на Крим, което бе счетено за нарушаване на украинския суверенитет.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;