11 юни 2018- Нюз Фронт.

Ведомството на федералния канцлер на Австрия изпрати уведомление на компанията Facebook във връзка с постъпващите заплахи за разправа с австрийския канцлер  Себастиян Курц, който обяви, че затваря седем джамии в Австрия и депортира десетки имами заради нарушаване на австрийските закони, съобщи в понеделник австрийското издание Österreich.

Австрийските власти подозират, че заплахите идват от граждани на Турция.

 

На 8 юни властите на Австрия съобщиха за затварянето на седем джамиии и депортацията на около 40 ислямски имама от Турско-ислямския съюз за културно и социално сътрудничество в Австрия (ATIB) заради нарушения на закона за исляма в страната и получаването на чуждестранн финансиране. 

Себастиян Курц тогава подчерта, че Виена подкрепя свободата на религиите, но в страната действат закони, които трябва да бъдат спазвани. На свой ред мюсюлманската религозна общност в Австрия изрази възмущение заради действията на властите, а президентът на Турция Ердоган, ден по-късно от Анкара заяви, че ще последват «обратни мерки», каквото и да значи това.

 

Скандалът около  ATIB

През април тази година правителството на Австрия заплаши, че ще забрани организацията  ATIB, която организира в една от джамиите си детска игра реконструкция на първата световна война. Канцлерът на Австрия тогава заяви, че участието на деца във военни постановки е недопустимо, още повече когато деца играят ролята и на трупове. Поради тази причина, Австрия започна разследване на дейността на всички джамии и проверка по закона за исляма, подозирайки в разпространение на опасни и радикални идеи цялата организация.

Австрийският закон за исляма регулира правовото признаване на тази религия в Австрия, гарантира свободата на мюсюлманското вероизповедание и провеждането на обряди, организацията на религиозни празници празници изключително в съответствие с религиозните писания, предоставя на мюсюлманите юридическа сигурност и е насочен към борба с ислямския радикализъм.

Децата, съгласно закона, трябва да участват единствено в религиозни празници и да получават религиозно образование в строго съответствие със свещените писания. Закона предвижда също така и пълна забрана на всякакво чуждестранно финансиране на джамиите и дейността на имамите. За спазването на закона на територията на Австрия итговаря мюсюлманската религиозна общност в Австрия, в която влизат обединения, представляващи мюсюлманите от различни държави.

През 2017 година Турско-ислямския съюз за културно и социално сътрудничество в Австрия вече стана причина за остра критика от страна на австрийското правителство заради получаването на чуждестранно финансиране. Тогава Министерството на вътрешните работи на Австрия поиска ликвидираме на религиозните общности, получаващи финансиране от вън.

 


Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;