Писателят и кореспондентът на  The Times Ричард Лойд Пари сподели за резултатите от срещата между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен Ун.
Първо, Ким Чен Ун, който отчаяно се опитва да отслаби санкциите и се стреми да повиши жизненото равнище на жителите на КНДР, ще се съгласи на пълен отказ от балистичните ракети с малък, средна и голям радиус на действие, а също от всички ядрени бойни глави.
Международните наблюдатели ще извършват контрол над спазването на споразумението, което ще доведе до унищожаване на ядрения научно-изследователски център в Йонбьон.
В замяна на това САЩ ще се съгласят да установят дипломатически отношения с КНДР и ще подпишат споразумение за края на Корейската война.
Американският бизнес ще влезе в Северна Корея, започвайки с ресторантите «Макдоналдс», пише Пари.
Тръмп ще получи нобелова награда за мир.
Независимо от това даденият сценарий е крайно малковероятен, твърди авторът.
До момента нищо не предвещава вероятността Ким Чен Ун да е готов да направи толкова сериозни промени.
Второ, Тръмп, стремейки се каквото и да става да се върне в САЩ като победител, ще сключи неизгодно за себе си споразумение.
«В замяна на снимките на Ким Чен Ун, който се смее над шегите на Тръмп, а и мъглявите му обещания «в нужното време» да създаде безядрена зона, Тръмп ще замрази икономическите санкции», предполага Пари.
В резултат КНДР ще прекрати дейността на Ядрения научно-изследователски център в Йонбьон и наред с Южна Корея ще изтегли войската си от границата.
При това Нобеловата награда ще отиде при Ким Чен Ун и лидера на Южна Корея
Този сценарий, според автора, е също малковероятен, защото такъв изход няма да получи одобрение от страна на републиканците.
Според третия сценарий, двамата лидери няма да успеят да установят контакт във връзка с «агресивния» маниер на ръкостискане на Тръмп.
Поредицата от взаимни нападки ще доведе до това, че на следващия ден самолетите на ВВС на САЩ ще бъдат насочени към бреговете на КНДР и Ким Чен Ун ще обяви военно положение в страната.
Авторът на изключва този вариант, защото твърди, че опасността от спешно провеждане на преговори е в това, че техният провал ще повлече след себе си военна криза.
Последният сценарий предполага Ким Чен Ун да се откаже от ракетите с голям радиус на действие и от една четвърт от арсенала на ядрените бойни глави.
Трмъп частично ще да свали санкциите, а също ще се стигне до край на Корейската война, твърди авторът.

В бъдеще на преговорите на по-ниско ниво с участието на Китай и Южна Корея ще бъдат съгласувани взаимни стъпки за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, както и взаимно дипломатическо признание.
Срещите от подобен формат ще трябва да потвърдят успехи два пъти в годината.
Лидерите на САЩ, КНДР, Южна Корея и Китай ще станат лауреати на Нобеловата награда.
Авторът счита последният сценарий за вероятен.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.thetimes.co.uk/article/success-means-nobel-peace-prizes-all-round-trump-kim-summit-nqgvh8k7c

Тагове: ; ; ; ;