Русия не блъфира, говорейки за своето най-ново въоръжение и неговите възможности, пише  National Interest,

позовавайки се на военни експерти. Списанието нарича последните разработки  оръжие на «Съдния ден».

Изданието отбелязва, че съществуването на ново оръжие на Русия не е изненада.

Военният експерт Павел Подвиг в интервю за списанието споделя, че за болшинството разработки се е знаело по-рано, но някои от тях наистина са станали сензация.

«За първи път чух за крилати ракети с ядрена бойна глава и за комплекса «Кинжал». Очевидно всичко, което показа Путин, е минало през тестове, така че всичко това е осъществимо», заяви събеседникът на изданието.

На свой ред изследователят от Центъра за военно-морски анализ Майкъл Хофман също е убеден, че програмите за разработка на най-ново оръжие на Русия са реални и тяхното осъществяване е само «въпрос на близко бъдеще».

Освен това, събеседникът на изданието изрази опасения по повод скоростта, която могат да развиват крилатите ракети с ядрени бойни глави.

National Interest подчертава, че САЩ в момента нямат средства за противопоставяне на настоящия ядрен арсенал на Москва, при това руските разработки по никакъв начин няма да се отразят на ядрената стратегия на Вашингтон в краткосрочен период.

Експертите предполагат, че ако в дългосрочен период американската страна не се опита да развихри надпревара във въоръжаването, то ще бъде създаден договор за СНВ, който ще отчете и новото оръжие на Русия. Но експертите подозират, че Републиканската партия на САЩ би предпочела надпревара във въоръжаването вместо ново споразумение за контрол над въоръженията, а без одобрението на тази партия в бъдеще договор за СНВ просто не може да мине през сената.

На първи март в посланието си до Федералното събрание Путин сподели за най-новите видове въоръжения, разработени в Русия.

Той съобщи за разработката на хиперзвуково оръжие — системите «Авангард», които могат да летят в плътните слоеве на атмосферата на междуконтинентална далечина със скорост, надвишаваща числото на Маха над 20 пъти.

Освен това, държавният глава на Русия сподели за ракетния комплекс «Сармат», за крилата ракета с ядрена енергоустановка «Буревестник», за авиационния комплекс «Кинжал» и за лазерното оръжие.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;