САЩ имат намерение да акцентират върху разработката на средства, позволяващи с висока точност да стрелят на голямо разстояние с цел да се даде отговор на «руската заплаха» върху Европа.

В това число влизат ракети, хиперзвуково оръжие и далекобойна артилерия, пише  Warrior Maven, позовавайки се на думите на американски армейски чиновник.

По време на обсъждането на перспективите при модернизирането на американските Въоръжени сили министърът на армията на САЩ Марк Еспер заяви, че разработките на подобно въоръжение ще станат «приоритет номер едно» за неговото ведомство.

Според армейските чиновници, увеличаването на военния потенциал на Русия представлява «заплаха» за САЩ и НАТО в Европа, особено отчитайки «агресивната» позиция на Москва и нейния арсенал от високоточни балистични ракети с малък, среден и голям радиус на действие.

«Например, военната болница на САЩ и НАТО в немския Ландщул (недалеко от френско-германската граница) попада в радиуса на поражение на руските средства», отбелязва министърът.

Предполага се, че САЩ разработват цяла серия от средства, приличащи на описанието на Еспер.

В списъка влизат високоточна ракета с далечен радиус на действие, хиперзвуково оръжие и далекобойни артилерийски оръдия с нова конструкция.

Американската армия разглежда възможностите да създаде далекобойно артилерийско оръдие, създадено с употребата на нови сплави,  което ще бъде снабдено със снаряди с ракетен двигател, което в съвкупност ще позволи да се поразяват целите точно от голяма дистанция, пише изданието.

Причината за началото на тези разработки е употребата на дронове от Русия, на високоточно оръжие и на средства за радиоелектронна борба, както и «нарушението» от страна на Москва на договора за РСМД, което довело до това, че министърът на отбраната на САЩ Матиск заявил за необходимостта да се създаде ново ядрено оръжие с малка мощност, пише изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.themaven.net/warriormaven/land/new-army-vision-seeks-long-range-precision-missiles-hypersonics-artillery-ROELiBdKMkeBM6QOAaZDvQ/

Тагове: ; ; ;