«Тези, които боговете искат да унищожат, те първи полудяват» — тази мисъл, написана от американския поет Хенри  Лонгфело често се приписва на древногръцкия драматург Еврипид, но тя винаги ни идва на идва наум, когато четем последните новини за «рашагейт», пише Джек Матлок за  The Nation, посланик на САЩ в СССР в периода от  1987-г до 1991 год.
Един от многото неотдавнашни примери е редакционната статия в  The New York Times от 16 февруари.
В нея се критикува Москва за «намесата» й в президентските избори и се настоява да се въведат санкции срещу нея, за да се «защити американската демокрация».

«Никога не съм мислил, че нашата страна, както се счита, е с разстроена политическа система, която е толкова слаба, неразвита и погрешна, че неумелите интернет-тролове могат да й нанесат вреда», коментира авторът.

Но The New York Times не е единственото издание, което говори за «рашагейт» — голяма част от другите американски СМИ провеждат същата линия.
В обсъжданията на CNN трудно може да се открие друга тема, ако, разбира се, някъде няма стрелба.
Очевидно все повече хора в американския конгрес и сред журналистите възприемат твърдението, че Русия «се е намесвала» в изборите като факт.
Но какво е известно по въпроса?
Първо, известно е, че «някакви руснаци» били платили на «интернет-тролове», а също купили реклама във Фейсбук по време и след президентската кампания през 2016 година.
Тези съобщения във Фейсбук са много малка част от всички търговски постове, платени на тази платформа в посочения период.
Второ, достоверно е известно, че  WikiLeaks публикуваха истинската електронна кореспонденция между членовете на националния комитет на Демократическата партия.
През януари 2017 година американската разузнавателна общност с абсолютна сигурност заяви, че зад взлома и предаването на писмата на ресурса стоят руски хакери, но доказателства така и не бяха представени.
И дори, ако това наистина е направено от Русия, в края на краищата, както се посочва в доклада на разузнаването, кореспонденцията е истинска.
«Винаги съм считал, че истината трябва да ни дава свобода, а не да довежда демокрацията до упадък», пише посланикът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.thenation.com/article/amid-russiagate-hysteria-what-are-the-facts/
На видеото: Изборите в САЩ/Американците ще трябва да избират от двете злини по-малката.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;