Премиерът Бойко Борисов ще посети Турция на 12 юни, където ще се срещне с колегата си Бинали Йълдъръм, съобщи Канал 3.

Това съобщи Анадолската агенция, като се позова на съобщение от правителствената пресслужба в Анкара. В него се посочва, че двамата министър-председатели ще проведат разговори в офиса на кабинета в Измир.

Те ще обсъдят сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката и културата, както и проблеми на турския етнос в България, и други регионални теми.

Датата на визитата на Борисов в Турция съвпада с церемонията по въвеждането в експлоатация на Трансанадолския газопровод (TANAP), по който азербайджанският газ през Турция ще бъде доставян в Европа.

Проектът получи названието „Енергийният път на коприната“, той ще допринесе особено много за енергийната сигурност на Турция.

Церемонията по официалния пуск на участъка от 1 340 км на газопровода ще се състои на компресорно-измервателната станция в провинция Ескишехир в Северозападна Турция. Планирано е той да доставя 6 млрд.куб.метра газ в Турция, а в Европа – 10 млрд.куб.метра. Турският участък започва от Ардахан и минава през Карс, Ерзурум, Ерзинджан, Байбурт, Гюмюшхане, Гиресун, Сивас, Йозгат, Кършехир, Къръккале, Анкара, Ескишехир, Биледжик, Кютахия, Бурса, Балъкесир, Чаканаккале, Текирдаг и стига до района Ипсала на Одрин, граничен на България и Гърция вилает.

Общата дължина на газопровода е 1 850 км, пропускателният му капацитет е 16 млрд.куб.метра, а общата стойност на проекта е в размер на 8 млрд.долара.

Тагове: ; ; ; ; ;