В България за рехабилитация е изпратена група от 10 украински войници, получили наранявания и травми по време на бойните действия в Източна Украйна, предава местният информационен портал „Новое время“, цитиран от Агенция Фокус.

„На 9 юни в рамките на Тръстовия фонд на НАТО за медицинска реабилитация в България за двуседмично лечение се отправи група от 10 пострадали в бойните действия в Източна Украйна.

Тази инициатива се осъществява въз основата на споразумение между Министерството на отбраната на България и Министерството на социалната политика на Украйна в рамките на проекта на тръстовиия фонд на НАТО“, пише в официално заявление.

В групата влизат участници в бойните действия, получили рани, контузии или други здравословни проблеми по време на бойните действия.

България е водеща страна в рамките на проекта на Тръстовия фонд на НАТО в сферата на медицинската реабилитация в Украйна и планира да приеме около 300 пострадали украински войници в следващите две години.

На всяко девето число от месеца нова група щяла да се се изпраща във военно-медицинската болница в град Хисар.

Само преди дни на посещение в Киев беше българският премиер Бойко Борисов, който се срещна и с украинския президент Петро Порошенко.

Тагове: ; ; ; ; ;