202 км жива верига за независимост от Испания искат баските.

Макар да се ползват от едни от най-щедрите данъчни и финансови привилегии за автономния в рамките на Испания в неделя десетки хиляди баски оформиха жива верига с дължина 202 км с призив да се проведе гласуване за независимост от Испания.

Това става седмици след като терористичната организация ЕТА, борила се десетилетия наред с оръжие за независимост на страната на баските, се саморазпусна и разоръжи. Освен това на 1 юни в Мадрид се смени правителството след вот на недоверие срещу консервативното правителство на премиера Мариано Рахой.

Съгласно Конституцията от 1978г. Испания е неделима, а миналогодишният опит на Каталуня да се отдели бе посрещнат с полицейска сила, временно замразяване на автономния статут и съдебни процеси срещу сепаратистите.

Подобно на случая с Каталуня и в Страната на баските няма подкрепа за независимост, но има масово одобрение на идеята хората свободно да гласуват на референдум за независимост, коментира «Ройтерс».

Живата верига бе организирана от баската група Gure Esku Dago (В собствените ни ръце) и се проточи от Доностия (Сан Себастиан) до парламента на баските в Гастеис (Витория).

Дневник

 

Тагове: ; ; ;