Комисията в ЕС разработи още една неизпълнима задача, освен бюджета на ЕС, Брекзит и търсенето на обща политика по отношение на миграцията и защитата на външните граници.

Тя планира ЕС да предостави пакет  STANDART с «цел повишаване на ефективността на общата външна политика».

Принципът на задължителното единодушие понастоящем действа в съвета на министрите на ЕС, който трябва да бъде отменен колкото се може по-бързо: понастоящем способността на страните да вземат решения на ниво ЕС е строго ограничено от правото на вето от отделни страни.

Лисабонският  договор, който влезе в сила през 2009 година доказва, че държавните глави могат еднолично да вземат решения за въвеждането на принципа на болшинството по отношение общата външна политика.

Независимо от това и до днес от тази възможност няма никаква полза, заяви в Мюнхен депутатът от Европарламента от Австрийската народна партия Карас Отмар.

Както твърди политикът, през 2015 година този принцип е послужил за основа за решенията на министрите на вътрешните работи на ЕС за квотите за разпределение на мигрантите, търсещи убежище в ЕС.

Решението на четирите страни, обявили се против това, бързо са били блокирани.

«EС пробва този принцип вече две десетилетия, но винаги това свършва с неуспех.

Например, съвсем неотдавна през 2005 година, когато гражданите на Франция и Холандия пречеха на този договор, който предполагаше преминаваме към зачитане на болшинство гласове.

Сега канцлерът на Германия оказва натиск върху всички нас».

Както твърди Отмар, единодушието трябва да бъде отменено преди изборите за ЕС през 2019 година.

Ако това не се случи, на австрийското председателство в ЕС ще се наложи да оспорва предложенията на Комисията през есента на ниво Съвет.

Възложено е на външния министър Карине Кнейслау и на министъра за Европа Хернот Блюмел да предложат проблема за решение пред държавите от ЕС.

Президентът на Комисията Жан-Клод Юнкер иска решение да бъде прието не по-късно от последното заседание на Европейския парламент през април 2019 година.

Това би означавало новите правила в общата външна политика да се прилагат спрямо комисията-приемник, което не би било промяна на договора на ЕС, за който е нужен референдум.

News Front

Източник:https://derstandard.at/2000081247329/Einstimmigkeitsp..

Тагове: ; ;