Освен силното присъствие в онлайн медиите Ислямска държава издава  няколко лъскави, бутикови списания, разпространявани както на хартия, така и онлайн.

Още от времето на Ал-Кайда беше пуснато списание „Инспайър“  на английски език. Статиите в него обясняват терористичната идеология и дават съвети, как да си направите самоделни бомби в домашни условия, например. Най-известния им материал е със заглавие „Как да си направя бомба в кухнята на майка ми?“ Точно тези инструкции бяха използвани на Босненския маратон при който загинаха 3-ма души, а 246 бяха ранени.

1. Основното списание на Ислямска държава се казва „ДАБИК“, то е кръстено на малко Сирийско селце до Алепо, където се смята, че се е състояла апокалиптичната битка между исляма и „Армия от Рим“. Списанието излиза веднъж месечно.

Всеки брой съдържа статии за това как халифатът предизвиква неверници, гради инфраструктура и нормализира държавността си, истории за храбри самоубийци и „мъченици“, велики рисковани военни кампании и популяризира сайтове, които феновете не бива да пропускат. Има и рекламни страници със заложници за продан.


Тенденцията в първите дванадесет броя е да се показва разрастването на ИДИЛ от Ирак и Сирия към Египет, Йемен и Либия. Струва си да се отбележат рубриките, посветени на приелите исляма,  които се дават за пример. Списанието се превръща в официална трибуна на атентаторите, поемащи отговорността за терористичните нападения.

2. За рускоговорящите страни се издава списание „ИСТОК“. Дизайна и структурата е същия, но съдържанието е съобразено с руската народопсихология.  Първия брой е под лозунга „Толкова дълго, докато не се върнете към своята религия!“. Първата статия е със заглавие “ Ние сме с вас и вие сте в нас“. В нея авторът разказва на цели 7 страници, че е воювал с руските тирани в Чечня, преди да се отправи към Сирия. Обяснява защо е встъпил в редиците на Ислямска държава, а не в друга подобна организация.

Цели двадесет и четири страници изпълнени с професионално направени снимки на муджахидините и пропагандни материали, които съобщават за необходимостта от промяна на конституционния ред и призовават към  консолидиране на мюсюлманските сили. Списанието е така направено, че да убеждава умерените мюсюлмани да стават привърженици на радикалния ислям.

Руския вариант се разпространява в социалните мрежи LiveJurnal и ВКонтакте.

3. Специално за турската аудитория е създадено списание KONSTANTINYYE или на нашенски „Истанбул“. Да, името не е случайно, защото историята започва със завземането на Константинопол от мюсюлманите. Това говори и за специалната политика на Ислямска държава към Турция. Те казват, че там ще влязат без сила.

4. На френски език се издава списание Dar al-Islam, в което съобщават за успехите си в тази страна и казват, че  40 % от присъединилите се към тях са жени.

X. Други медийни канали на Ислямска държава

Много употребявано от бойците на Ислямска държава е тяхното радио „Ал Баян“ , което освен че се предлага онлайн в сайта albayan.com.au има и специално разработено приложение за мобилни телефони с Андроид.  Пренасяйки битката в киберпространството, ИДИЛ ще спечели много от предимствата на асиметричната война – освен ако съюзниците не се организират, за да противодействат.

XI. Изводи

Както се вижда от горенаписаното Ислямска държава  са предприели мащабна дейност в социалните медии, която при всички случай трябва да бъде ограничена с оглед на съюзната и национална сигурност на страната ни. Една от целите на тази статия е да предложи варианти за борба с тази модерна заплаха.

Един такъв вариант е предложен от група наречена „Анонимните“, които след атентата в „Шарли Ебдо“ през януари 2015 г.  стартираха глобална кибер кампания срещу ИДИЛ с частичен успех.  Методите им не са голяма тайна – възпрепятстване достъпа до услуга „доксинг“ и др.

Други няколко групи създават пародии или предлагат да се използва блокиране на сайтовете на Ислямска държава. Този метод е най-демократичния и същевременно ефективен начин за противодействие на ИДИЛ. Същността му е когато откриете подобен клип да го докладвате на съответната социална мрежа за „обидно съдържание.  В YouTube съществуват алгоритми за разпознаване на дигиталните отпечатъци на клипа. Щом веднъж е регистрирано видео с обидно съдържание, то може да бъде идентифицирано и използвано за елиминиране на всички подобни.

Както се казва, социалните мрежи се превърнаха в оръжие, а най-сигурното средство за борба с това оръжие са самите хора в социалните мрежи.

Литература

  1. Нанс, М. ИДИЛ Кой са те, как се сражават, в какво вярват, Милениум, София, 2016;
  2. Димов, П. Анализ на операцията на Руските въоръжени сили в Сирия http://postvai.com/posting/операция-сирия.html
  3. Ferran, Lee and Rym Momtaz. ISIS trail of terror, ABC News, 23.02.2015;
  4. Parry, Tony. After living city, US tries to bild trust. Los Angeles Times, 07.01.2005
  5. Miller, G. Inside the surreal world of the Islamic State’s propaganda machine. https://www.washingtonpost.com/world/national-security/inside-the-islamic-states-propaganda-machine/2015/11/20/051e997a-8ce6-11e5-acff-673ae92ddd2b_story.html
  6. Burke, J.Paris shootings: investigation launched into where gunmen got GoPro cameras https://www.theguardian.com/world/2015/jan/12/paris-shootings-cameras-kouachi-brothers-amedy-coulibaly
  7. Списание Аl Qaeda Inspire
  8. Списание Dabic
  9. Списание Исток
  10. Списание Konstantinyy

Петко Димов

(News Front предупреждава, че всеки досег до представители на Ислямска държава е опасен за Вашето съществуване!)

Тагове: ; ; ; ; ; ;