Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) става по-силна с приемането на нови членове, заяви китайският президент Си Дзинпин на откриването на 18-то заседание на държавните глави на страните членки на формата, предава TACC, цитирана от Фокус.

«Нашата среща ще се проведе за първи път в този формат след разширяването на ШОС и присъствието на главите на всичките осем страни-членки. Срещата на високо равнище е от историческо значение.

С увеличаването на постоянните членове на организацията ни тя е станала по-силна и по-силна ..» — Си Дзинпин специално приветства Индия и Пакистан, които за пръв път участват в срещата на върха на ШОС като пълноправни членове на организацията.
Според него страните от региона и международната общност имат големи очаквания за ШОС.

«Ние носим все по-голяма отговорност за осигуряване на стабилност и сигурност и за насърчаване на развитието и просперитета на региона», — каза председателят на Китайската народна република.

ШОС е създадена през 2001 година. Първоначално организацията включва Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. През 2017 година Индия и Пакистан стават членове на ШОС.

Организацията има секретариат, който работи в Пекин, както и регионална антитерористична структура в Бишкек.
В структурата на ШОС има и страни-наблюдатели: Монголия, Иран, Афганистан и Беларус. Предвижда се и механизъм за партньори за диалог, който сега включва Армения, Азербайджан, Камбоджа, Непал, Турция и Шри Ланка.

Тагове: ; ; ; ;