Девет източноевропейски членове на НАТО подписаха във Варшава декларация, с която призоваха Алианса да засили присъствието си по Източния фланг и да се противопостави на заплахите, произтичащи от Русия, отбелязва Deutsche Welle, цитирано от Фокус.

Засилването на бойната мощ и военната мобилност на НАТО е крайно важно в „контекста на политиката на сдържане и отбрана на Източния фланг на Алианса“, се казва в декларацията на т.нар. Букурещка деветка (В9), група от девет държави от Източна Европа, членки на НАТО.

В заявлението, което ще бъде представено на юлската среща на върха на Алианса в Брюксел, са засегнати още темите за конфликта в Източна Украйна и за действията на Русия, „насочени към подриване на основните правила на реда в Европа и създаване на нестабилност в Близкия Изток и Северна Африка“.
Сред подписалите декларацията са президентите на Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и страните от Балтийския регион – Естония, Латвия и Литва. Чешката република бе представена на срещата от член на парламента в Прага.

Това е втората по рода си декларация на В9. Първата е от ноември 2015 г., когато в рамките на среща в румънската столица Букурещ участниците се обърнаха с призив към НАТО да предприеме допълнителни мерки за укрепване на Източния фланг на блока във връзка с разрастващата се криза в Украйна. В резултат на Варшавската среща на НАТО бе взето решение за разполагане на допълнителни сили в Полша и балтийските страни, припомнят от редакцията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;