Връщането на Русия към формата Г-8 е невъзможно докато не бъде постигнат съществен напредък по украинския конфликт, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на срещата на Г-7 в Квебек, обобщавайки европейската позиция по темата, съобщи news bg.

Същото становище изрази и канадската страна, съобщи Дойче веле.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи Русия да бъде върната във формата на «осмицата».

На пресконференция след приключването на срещата външният министър на Канада Христия Фрийланд зае твърда и еднозначна позиция:
«Няма абсолютно никакви основания да бъде върната Русия със сегашното й поведение.» — подчерта Фрийланд.

Японската делегация отказа да коментира казуса, като се позова на решението от 2014 г. за изключването на Русия. На въпрос дали позицията на Токио се е променила през изминалите години след това, от делегацията отговориха лаконично: «Ние сме членове на Г-7».

Лидерите на Германия, Великобритания, Франция и Италия проведоха среща малко преди започването на дискусиите в Г-7.

Новият италиански премиер Джузепе Конте първоначално изказа подкрепа за предложението на Тръмп в профила си в Туитър, но от изявлението на Меркел стана ясно, че по-късно е променил позицията си и се е присъединил към колегите си от ЕС.

По думите й, европейската координационна група е единодушна, че връщане на Русия не може да има докато не бъде постигнат «съществен напредък» по намирането на изход от украинския конфликт. Москва беше изключена от групата на големите заради анексирането на украинския Крим.

Британският премиер Тереза Мей също беше категорично противпредложението на американския президент.
По думите й, след анексирането на Крим светът нееднократно е наблюдавалзлонамерени д

Президентът на Франция Еманюел Макрон на свой ред заяви, че Москва не е изпълнила условията за връщане в групата.

Предложението на Тръмп за връщане на Русия срещна остра критика от страна на сенаторите от Републиканската партия Джон Маккейн, Джеф Флейк и Бен Сейс.

ействия от страна на Москва в най-различни проявления, включително на улиците на британския Солсбъри, където бяха отровени Сергей и Юлия Скрипал.

News.bg

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;