9 юни 2018-Нюз Фронт.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати в петък в Конгреса поредното ежегодно уведомление за участието на американските военнослужещи в » контратерористични операции по целия свят», а също и в » миротворчески усилия», по -специално в Косово». Държавният глава на САЩ е длъжен да прави това известяване със Закон за военните пълномощия от 1973 година.

 


Както се отбелязва в обнародваното от Белия дом писмо адресирано до говорителят на Палатата на представителите и президента на Сената » САЩ с подкрепата на партньорите си предприемат контратерористически усилия по целия свят».

» От 7 октомври 2001 година Въоръжените сили на САЩ започнаха провеждането на бойни операции в Афганистан срещу терористите от » Ал-Кайда», талибаните и техните подръжници», — посочва Тръмп.

От август 2014 година успешно се провежда операцията срещу групировката » Ислямска държава» в Ирак и Сирия, с което значително намали възможностите на ИДИЛ в тези арабски държави <…> 

С цел оказване на подкрепа на тези операции приблизително около 2,6 хиляи американски военнослужещи са дислоцирани в Йордания, и още 120 в Ливан.

 

В Афганистан сега воюват около 15, 5 хиляди американци, в Ирак -5, 5 хиляди, в Сирия-2 хиляди. Освен того, » САЩ продължават да противостоят на терористите от ИДИЛ и групировката «Аш-Шабаб», която е свързана с «Ал-Кайда», в Сомали, добави Тръмп. 

 

» САЩ нанесоха авиоудари по бойците на «Ал-Кайда» и ИДИЛ в Либия, оказват помощ на африканските и европейски партньори в зоната на Африканския Сахел, около 730 америкарикански военнослужещи са разположени в Нигер»,- отбеляза той.

 

» Ако това се наложи, ще се разпоредя — в отговор на терористичните заплахи, да бъдат предприети допълнителни мерки, за защита на гражданите и интересите на САЩ,- подчерта Тръмп. 

«Невъзможно е в настоящия момент да се предугадаят конкретните мащаби и продължителността на разполагането на американските войски ( в други държави) с цел противодействие  на терористичните заплахи.

 

Тръмп напомни, че САщ също внасят приноса си в миротворческите усилия.

» Международните сили за сигурност в Косово(КФОР)  наброяват около 4 хиляди души, и от тях около 690 са американци».

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;