Британският премиер отправи призив към лидерите на страните от Г-7, да не омекват пред Русия след натиск от американския президент Доналд Тръмп и италианския премиер Джузепе Конте да бъде позволено на Владимир Путин да се върне на масата на Г-7, пише британският вестник Daily Express, цитиран от Агенция Фокус.

Предстои среща на четири очи межди Тереза Мей и новия италиански премиер Джузепе Конте, в която Мей ще се опита да го убеди, че твърдите санкции срещу Русия не трябва да бъдат смекчавани, както искат двете нови управляващи партии в Италия.

Доналд Тръмп по-рано заяви:„Няма значение как ще го наричате. Това беше Г-8, сега Русия е извън (формата). Защо провеждаме среща без Русия? Бих препоръчал Русия да бъде част от нея. »

Тръмп допълни: «Русия трябва да бъде на това заседание, независимо дали ви харесва или не, а може би не е политически коректно, но имаме свят, който да бъде управляван.»

«Г-7 изхвърли Русия и трябва да позволи на Русия да се върне».
Пред репортери германският канцлер Ангела Меркел отхвърли връщането на Русия в Г-7 без прогрес по Украйна, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

Меркел говори пред журналисти след среща между лидерите на Италия, Великобритания и Франция, която се състоя след предложението на американския президент Доналд Тръмп Русия да бъде поканена обратно във формата Г-7

„Ние се съгласихме, че връщането на Русия не може да се осъществи преди да е налице значителен напредък по въпросите и проблемите, свързани с Укарйна“, заяви Меркел пред репортерите.

Агенцията припомня, че Русия беше изключена от формата в отговор на анексирането на Крим, което бе счетено за нарушаване на украинския суверенитет.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;