Изминаха четири години, откакто Русия бе изключена от G8, но страната и нейният лидер «все едно ще хвърлят дълга сянка» по време на срещата на G7, която ще се състои в канадската провинция Квебек, счита Карина Роман за СВС.

На видеото: Анатолий Васерман за провокациите на Запада

Руските кибератаки и намесата в чуждестранните избори — това са тези въпроси, които ще поискат да обсъдят минимум шестима участници в срещата.
Но този, който няма да поиска да се потопи дълбоко в обсъждането на участието на Русия в западните избори, това е президентът на САЩ Доналд Тръмп.
Има и други въпроси, които заплашват да развалят срещата, главните от тях са търговията и митата, а също неотдавнашните външнополитически ходове на САЩ, включително решението на Тръмп да излезе от иранската ядрена сделка.
Дневният ред може да бъде помрачен също от предстоящата среща на върха с КНДР.
Но Русия, както пише авторът, «ще продължи да предизвиква огромно смущение», макар и да не участва в срещата на G7.
От момента на изключването си от G8 през 2014 година заради украинския конфликт Русия «надвисна като тъмен облак» над срещата.
На срещата на G7 миналата година в Таормин лидерите, сред които беше и Тръмп, успяха да постигнат консенсус при обсъждането на руската агресия.
«Тази година те по-скоро също ще го постигнат», счита Роман.
След срещата на министрите на външните работи на страните от G7 през април, където лидерите поеха ангажимент да създадат работна група, за да «подложат на критика враждебното поведение» на Русия, лидерите на G7 сега се опитват да поемат подобен ангажимент по въпроса за чуждестранната намеса в демократичните избори.
Този въпрос, както пише авторът, е особено важен, отчитайки, че в САЩ тази есен ще се проведат междинни избори, а в Канада през 2019 година ще има парламентарни.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.cbc.ca/news/politics/g7-russia-trump-election-1.4696150

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;