Както болшинството развити държави, Русия крие един от най-сериозните «козове» в ръкава си.

Става дума за подразделенията на силите за специално предназначение към Генералния щаб, които по-рано влизаха в състава на ГРУ.

Независимо от новото име, частите и до днес биват наричани грушники.

Основната им задача е свръх дълбоко разузнаване в тила на врага.

Спецназът на ГРУ избира специални цели — властите на страната-противник, представителите на висшето командване, учени и всички, които могат да разполагат с «нужната информация»…

Подготовката, която е на висше ниво, позволява на служителите да унищожават укрепени райони на противника, средствата за връзка и други комуникации буквално във всяка местност — гора, поле, планини, тундра, пустиня…

Бойното кръщене на спецназа на ГРУ е по време на бойните действия в Афганистан, когато частите работят в режим на строга секретност и тяхното наличие не се потвърждаваше не само от властите на страната, но и от обикновените войници, на които понякога им се налага да работят рамо до рамо с гореспоменатите професионалисти.

Подобно ниво на секретност се запазва и до днес.

Що се отнася до състава на подразделенията, то той е военна тайна.

Но е факт, че такива подразделения има.

Нещо повече, много армии в света имат в своя арсенал едни или други части със специално предназначение, независимо от различното ниво и качество на подготовка.

Но бойните действия в Сирия потвърдиха, че именно руският спецназ е един от най-големите професионалисти.

Броят на личния състав на силите със специално предназначение миналата година е над 10 хиляди човека, но официално потвърждение на информацията, разбира се, няма.

Данни за точния брой на тези части имат само в ограничен кръг от висшето ръководство.

Не бива да се бърка спецназът или десантчиците и разузнавачите със специалистите от ГРУ, защото във всяко от тези подразделения на спецназа има свои разузнавателни групи, военни преводачи, стрелци и техници.

Оръжието на ГРУ е същото, което е в арсенала на мотострелковите роти, но има собствена специфика.

Например, бойните плувци и водолази са въоръжени с пистолети и автомати, които могат абсолютно безшумно унищожават противниците под водата.

Болшинството сътрудници на силите със специално предназначение са професионални военни и опитни наемни бойци.

В спецназа приемат само млади, физически годни и абсолютно здрави мъже.

Задължително условие при приема е владеенето на поне един чужд език на високо ниво.

News Front

 

Тагове: ; ;