9 юни 2018-Нюз Фронт.

Само за изминалото денонощие Въоръжените сили на Украйна са  усилили обстрелите над ДНР в разрез с всякакви международни норми, нарушавайки Минските споразумения. Двама мирни жители са получили ранения, 4 жилищни сгради са пострадали.

 

 

Вчера вечерта украинските бойци са открили огън по село Саханка в южнната част на ДНР, по чудо няма жертви, но един мирен жител е бил ранен, съобщи днес представителството на Републиката в Съвместния център по контрол и координация на режима по прекратяване на огъня.

» Днес в 19:00 населения пункт Саханка беше подложен на минометен обстрел от страна на ВСУ. В резултат на обстрела ранение е получил един мирен  жител, живеещ на улица «Мир». На пострадалият е оказана необходимата медицинска помощ», -се казва в съобщението.

Според данните на СЦКК, огънят се е водил от страна на Широкино. ВСУ са изстреляли девет мини с калибър 120 и 82 мм. От обстрелите са пострадали няколко къщи, газопровод и електропредавателна линия.

В Зайцево още един мирен жител е получил ранения.

Обстрелите по ДНР продължават. Представителството на ДНР в СЦКК съобщи, че за денонощие общото количество нарущения от страна на ВСУ- 8/ Общото количество използвани боеприпаси от ВСУ- 93 бойни единицци.

При обстрелите в донецко направление украинските бойци са използвали миномети с калибър 82 мм ( 14 мини), гранатомети

( 13 гранати от РПГ и СПГ), а също и едрокалибрени ( един път) и леко стрелково оръжие ( два пъти)

При обстрелите в посока Горловка украинските сили са използвали различни гранатомети ( 29 гранати от АГС, 5 гранати от РПГ и СПГ и стрелково оръжие)

При обстрелите в посока Мариупол са използвани 23 мини миномети с калибър 120 мм .

До момента не е последвало осъждане от страна на ЕС, международната общност или ООН за действията на украинската армия срещу мирното население на ДНР.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;