Съобщи се, че американското отбранително ведомство значително е съкратило спонсорирането на програмата за разработка на хиперзвуково оръжие.

В официалното изявление се казва, че това е свързано с недостатъчно парични средства за финансирането на «сложни и трудоемки процеси».

По такъв начин САЩ се отказват от всички разработки за хиперзвуково оръжие, но не са пипали договора с небезизвестната  Lockheed Martin Space Systems,

която компания в продължение на жест години се «измъчва», опитвайки се да създаде хиперзвукова крилата ракети, подобна на руския «Кинжал».

В съответствие с договора, трябва да се отделят почти един милиард долара, за да може през 2023 година да се получи първият прототип на новото оръжие.

Но нито ВВС на САЩ, нито  Lockheed Martin не разкриват подробности от процеса, а също каквато и да е информация за етапа, на който се намира реализирането на проекта.

По данни на  FlightGlobal, ракетата ще представлява оръжие с въздушно базиране с максимална скорост, надвишаваща 5 Маха.

САЩ отбелязват, че хиперзвуковото «отроче» може да поразява с изключителна прецизност дори движещи се цели.

За това трябвало да съдействат едновременно няколко системи за целеполагане, включително спътникови.

Припомняме, че на 1 март в посланието си до Федералkото събрание президентът на Русия Владимир Путин представи пред широката общественост два образеца на новото хиперзвуково оръжие.

Първото е Х-47М2 «Кинжал».

Снарядът е балистична ракета с въздушно базиране, който е трудно да се нарече хиперзвуков, защото скоростта до 10 Маха той развива само в неголям участък от траекторията си.

Що се отнася до крилатия блок «Авангард», то тук без съмнение може да се говори за пълноценно, ефективно хипервуково оръжие на Русия.

Даденото въоръжение може продължително време да се движи със скорост над 20 хиляди км/ч.

Разбира се, появата на такова оръжие в руския боен арсенал разстрои САЩ.

Във връзка с това Пентагонът взе решение да ореже програмата си за разработката на хиперзвуково оръжие, за да може в бъдеще да насочи средства за разработката на технологии, при които американците да имат поне минимален шанс да задминат руснаците.

Тук е мястото да си спомним за прословутия релсотрон —  ускорител на маса, който може да даде скорост на бойната глава, близка до хиперзвуковата.

Далечината на полета е 200 км, а прихващането на изстреляния снаряд практически е невъзможно, твърдят специалисти.

News Front

Тагове: ; ; ;