Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков коментира думите на главата на Пентагона Джеймс Матис за това, че уж президентът на Сирия Башар Асад с подкрепата на Иран и Русия «е вкарал сирийския народ в катастрофа», а кюрдските части от Сирийските демократични сили са «eдинствената организация, която е успяла с упорита борба да удържи победа над ИДИЛ в САР.
Конашенков заяви, че Министерството на отбраната на Русия е удивено от словесните манипулации на Матис за случващото се в Сирия.

Той припомни, че възникването и укрепването на ИДИЛ в Ирак е «пряко и от никого неоспорвано следствие от нахлуването на американските войски в тази страни под лъжливия предлог, че Садам Хюсеин уж има химическо оръжие».

Конашенков препоръча на главата на Пентагона да изучи картата на настоящата обстановка в Сирия.

Той отбеляза, че «всички останали огнища на съпротива на терористите от ИДИЛ в Сирия се намират само в районите, контролирани от САЩ».

Конашенков сподели, че в сирийските провинции, контролирани от законното сирийско правителство, се възстановява мирния живот и е в ход разминиране на населените места.

«Реалната катастрофа за сирийския народ я фиксира ООН и правозащитниците точно в окупираните от американските войски райони на Ет Танф и незаконно контролираната от САЩ Рака», заяви  Конашенков.

По-рано МВнР на Русия заяви, че коалицията, начело със САЩ, не е направила нищо за подобряване на хуманитарната ситуацията в Рака.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;