Огромен и почти мащабен обем от данни, свързани с воденето на подводна война, са били откраднали хакери на китайските власти от подизпълнител на американските военноморски сили, съобщи «Вашингтон пост», цитиран от агенциите и вестник Сега.

Според анонимни източници на вестника пробивите са станали през януари и февруари и са засегнали тайни планове за разработване на свръхзвукова противокорабна ракета за подводници.

Фирмата подизпълнител не е посочена в статията, но «Вашингтон пост» пише, че тя е работила за Военноморския център по подводни войни с централа в Роуд Айлънд.

Откраднатите данни са съхранявани в некласифицирана мрежа на подизпълнителя, а всичките материали биха могли да се определят като секретни, заявяват източниците пред «Вашингтон пост».

Вестникът допълва, че ВМС на САЩ водят разследване с помощта на ФБР. ФБР отказа коментар, а китайското посолство във Вашингтон заяви, че не знае нищо за хакерската атака.

«Китайското правителство твърдо подкрепя сигурността в киберпространството и в съответствие със закона се бори с всички форми на кибератаки», каза говорител на дипломатическата мисия.

«Вашингтон пост» пише, че са откраднати 614 гигабайта данни от проект «Морски дракон», сигнали и сензорни данни, информация от комуникационните зали на подводници за криптографски системи, както и библиотеката за водене на електронна война на отдела на ВМС на САЩ за разработване на подводници.

Изданието посочва, че се е съгласило да не разгласява някои подробности за проекта за ракетата, след като ВМС заявили, че това може да навреди на националната сигурност

Сега

Тагове: ; ; ;