В периода от 9 до 10 юни в рамките на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) китайският лидер Си Дзипин вече за 25-ти път ще се срещне с президента Путин.

На фона на постоянно набиращата обороти търговска война между Пекин и Вашингтон има шансове руско-китайските отношения да встъпят в нов етап на развитие и Китай да изяви желание да се отдалечи от принципите си да не сключва съюзи, твърди доцентът от Анхойския университет Дей Уейлай в статията си за  The Diplomat.

Все по-често САЩ имат облика на заплаха за сигурността и икономиката както на Китай, така и на Русия.

След дълги преговори, които, както изглежда, трябваше да поставят на пауза новата търговска битка, Америка все пак обяви за въвеждането на мита върху редица китайски стоки.

Китай на свой ред заплаши с ответни мерки.

Освен икономическата сфера, Вашингтон може да създаде за Пекин проблеми в областта на сигурността и вътрешната политика, подчертава авторът.

Например, по тайванския въпрос Тръмп много произволно интерпретира принципа за «единен Китай», който от края на 70-те години лежете в основата на отношенията между САЩ и Поднебесната.

Вашингтон не само планира да достави на Тайван ново въоръжение, но и прие закон, който трябва да съдейства за увеличаване броя на визитите на високопоставените американски чиновници на острова.

В същото време военните кораби на САЩ продължават да сноват по Южно-Китайско море.

Всичко това, разбира се, не се харесва на Пекин.

Отношенията между Москва и САЩ също са доста сложни, припомня китайският аналитик.

След изключването на Русия от G8 и санкциите, въведени като «наказание за анексията» на Крим, Тръмп реши да продължи тенденцията, прогонвайки дипломатите на Кремъл, закривайки няколко дипломатически ведомства и чрез въздушни удари в Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака, уж организирана от Дамаск.

Но независимо от толкова активното взаимодействие, отношенията между Русия и Китай и до днес не са прераснали в «стратегическо партньорство» и не са се превърнали в пълноценен съюз, припомня експертът.

Тази особеност се обяснява едновременно с няколко фактора.

Първо, Си Дзинпин официално се отказа от подхода си по отношение на сигурността, който предполага сключването на съюзи.

Тази година китайският лидер заяви, че в отношенията между страните Китай трябва да се стреми към диалог, а не към конфронтация, «към партньорство, вместо съюзи» — такава е външнополитическата линия на Пекин, която му гарантира съществена гъвкавост в международните отношения.

Обикновено съюз се сключва в условията на високо напрежение, когато страните чувстват сериозна заплаха.

Днес не може да се каже, че Китай вижда в САЩ сериозна заплаха, която да подтикне Поднебесната към създаването на антиамерикански блок, а да не говорим, че такъв съюз въобще може да бъде създаден.

В това отношение Китай си спомня отношенията със СССР, когато след разрива с Москва по идеологически причини КНР се оказа в международна изолация.

Затова Пекин предпочита да не се свърза в съюзи, в рамките на които няма да може да води независима външнополитически линия.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://thediplomat.com/2018/06/will-trump-cement-the-china-russia-alliance/

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ;