Северноатлантическият

алианс планира да увеличи въоръжението си и да подобри бойната готовност

на подразделенията

«в случай на нападение на Русия», съобщава  Die Welt.

НАТО планира създаването на нова групировка за бързо реагиране на брой около 30 хиляди човека в допълнение към вече съществуващите 20-хилядни сили за бързо реагиране на алианса  (Nato Response Team).

За това немското издание разбрало

от «високопоставени информирани дипломати от НАТО».

Както отбелязва  Die Welt, в случай на конфликт в рамките на 30 дена новото подразделение трябва да бъде в пълна бойна готовност.

Според плановете, към групировката на силите за бързо реагиране ще постъпят няколко стотин бойни самолети и кораби, а водещата роля в нея

ще трябва да поеме Германия.

«Длъжни сме да станем по-бързи и да сме в състояние стремително да разполагаме по-голям брой войници и военна техника, за да демонстрираме нашата бойна готовност и да сплашваме убедително», цитира изданието един от дипломатите от алианса.

Инициатор на новите планове на НАТО е Вашингтон,  при това към създаването на допълнителни сили за бързо реагиране американците подтикват своите партньори от алианса в Европа вече не първи месец, подчертава Die Welt.

По-конкретно съдбата на новото подразделение ще бъде обсъдена по време на срещата на министрите на отбраната на страните от алианса, която ще се проведе следващата седмица в Брюксел.

А вече на юлската среща главите на правителствата и държавните глави на членките на НАТО «трябва да направят съответното политическо изявление», уточнява немското издание.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.welt.de/politik/ausland/article176903334/Verteidigungsallianz-Nato-plant-neuen-Reserve-Pool-mit-30-000-Soldaten.html

 

 

 

Тагове: ; ; ;