Секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Александър Турчинов счита, че Западът демонстрира политика на двойни стандарти в отношението си към газопровода «Северен поток-2». Това съобщи  lb.ua.

«Западните политици все повече и повече говорят, че техните страни са се изморили от санкциите и предлагат те да бъдат свалени, да ги съкратят. Т.е. Украйна не се е изморила от кръвта и болката, която изпитва всеки, а нашите партньори се изморили от санкциите, които фактически са за защита на същата тази Европа», каза той.

В този контекст, според него, газопроводът «Северен поток 2» е ярък пример на двойните стандарти вътре в Европа.

«От една страна, формално говорят за продължаване на санкциите, а от друга — помагат за реализирането на руските икономически стратегически интереси, които слагат чертата на всичко, извършено в последните четири години», заяви Турчинов.

Проектът «Северен поток-2» предполага две линии на газопровода с обща мощност 55 милиарда кубометра синьо гориво за година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Тръбопроводът ще бъде изграден до «Северен поток».

Против проекта са на първо място Украйна, която не иска да загуби доходите си от транзита на руски газ, и САЩ, които имат амбициозните планове да експортират своя сгъстен газ в Европа.

Русия нееднократно призовава да не се политизира темата за изграждането на газопровода и да се отнасят към него само като икономически проект.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;