Правителството на Германия все още очаква от Великобритания доказателства, потвърждаващи вината на Русия за отравянето на екс-агента на ГРУ Сергей Скрипал, съобщава немската радиостанция  rbb Inforadio.

Според СМИ, тази седмица в бундестага е имало закрито заседание на специален комитет, посветен на инцидента в Солсбъри.

До 6 юни, отбелязва  rbb Inforadio, беше известно само това, че при отравянето е използвана отровата «Новичок», произведена в СССР.

Британското правителство не е предоставило информация, която да потвърждава, че веществото има руски произход и че отговорността за отравянето носи Москва.

Освен това, подчертава се, че немските спецслужби, използвайки своите източници, не са успели да установят отговорните за това престъпление.

Лондон твърди, че за инцидента е отговорна руската държава.

Москва категорично отрича това.

Заради «делото Скрипал» Лондон изгони 23 руски дипломати.

Британия бе подкрепена от редица страни от ЕС, САЩ и някои други държави.

Русия отговори с огледални действия на прогонването на руските дипломати.

В средата на май Сергей Скрипал след завършване на курса си на лечение напусна болницата, неговата дъщеря направи това още в средата на април.

Тя заяви за намерението си да се върне в Русия.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

 

 

Отравление в Солсбери

Четвертого марта в Солсбери, согласно утверждениям британских властей, были отравлены осужденный за шпионаж в пользу Великобритании бывший сотрудник ГРУ Сергей Скрипаль и его дочь Юлия, что спровоцировало крупный международный скандал.

 

Тагове: ; ; ; ; ;