Централното разузнавателно управление на САЩ започна напомняща времената на студената война кампания за набиране на рускоговорящи сътрудници, пише El País.
Обявата за набиране на рускоговорящи кадри бе публикувана в Туитър.
Вашингтон и без това е пълен с различни интриги, се казва в статията.
Столицата на САЩ се счита за един от градовете в света, в който има най-много шпиони на квадратен метър.
«Това е царството на лобитата и посолствата, където границата между дипломатите и разузнавачите се разтапя така, както захарта в кафето.
Но в последно време напрежението с Русия нарасна до такава степен, че започна да прилича на борбата, която в продължение на десетилетия водеха помежду си лидерите на Запада и СССР.
Сега ЦРУ търси допълнителен персонал с познания по руски език», пише  El País.
Разузнавателните служби на САЩ обвиняват Кремъл в намеса в президентските избори през 2016 година в Америка, твърдейки, че с помощта на кибератаки и пропаганда руските власти са искали да съдействат за победата на Тръмп.
Според разузнаването, Москва се е опитала да въздейства  и върху предстоящите избори за конгрес, който ще се състои през ноември тази година.

В последните дни на управлението си Обама изгони от страната 35 руски дипломати във връзка с намесата на Москва в изборите. А през март тази година Вашингтон изгони още 60 дипломати — като наказание за отравянето на бившия руски шпионин във Великобритания, защото за случилото се обвиниха Русия.
Доказателства не бяха открити.
«Епизодите, подобен на този — не говорим в случая за възкръсналия миналата седмица журналист в Украйна — могат да се превърнат в сценарий за успешния сериал за шпиони «Американците», който върви в момента по телевизиите.
Но реалността надминава работата на сценаристите — по отношение на екипа на Тръмп в собствената му страна в момента се води разследване заради вероятното сътрудничеството с руското разузнаване», завършва изданието.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://elpais.com/elpais/2018/06/05/opinion/1528196034_262236.html

Тагове: ; ; ; ; ;