8 юни 2018- Нюз Фронт.

Канцлерът на Австрия Себастиян Курц обяви затварянето на седем салафитски джамии и екстрадиране от страната на десетки имами, чиято дейност се финансира от други държави и има отношение към организацията » Турско-ислямски съюз културно и социално сътрудничество в Австрия, съобщава  Euronews.com.

 

 

» Паралелни общества, политически ислям и радикализацията нямат място в нашата страна! » , — заяви австрийският канцлер.

 

Реакцията идва в резултат на проведено разследване, което показва смущаващи злоупотреби в турските джамии в страната.

Очкава се над 65 имами да бъдат експулсирани от Австрия.

Затварянето на джамиите и експулсирането на имами ще засегне учреждения и салафитски джамии, подкрепяни от » Турско-ислямския съюз за културно и социално сътрудничество в Австрия». В него влизат 60 общини и над 100 души.

Австрийските власти обвиняват тази организация и участниците й в разпространение на радикални идеи и турски национализъм. В тази връзка, ще бъде затворена и така наречената джамия на » Сивите вълци», като Курц поясни, че тези стъпки са съгласувани с Ислямската религиозна община на Австрия.

По-рано се съобщаваше, че в няколко джамии на австрийската столица, деца под ръководството на наставници са играли игри с милитаристичен подтекст, в игрите дори е имало момент, в който децата се преструват на мъртви турски войници.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;