Френският нефтен гигант  Total е известен с рисковите си сделки. Понастоящем компанията мобилизира ресурсите си в Русия и в други «трудни ъгълчета на света», за да се превърне в най-крупния доставчик на газ в света, пише The Wall Street Journal.

Миналият месец  Total «удвои своите доставки» в Русия, купувайки 10 % от акциите на арктическия газов проект на компанията «Новатек».
И това е независимо от факта, че от 2014 година след «анексията на Крим» тази руска компания се намира под американски санкции, се отбелязва в статията.
Ръстът на напрежение между Москва и няколкото западни правителства не попречи на генералния директор на Тотал Патрик Пуяне да сключи сделка за около
 $2,6 млрд по време не Петербургския международен икономически форум «в присъствието на Путин», отбелязва изданието.
Total «направи смел залог», опитвайки се да се укрепи в Иран.
През 2016 година френската компания се съгласи да се присъедини към проекта за разработката на обширни газови находища в ислямската република.
Решението бе взето след като САЩ и пет други световни държави свалиха ограниченията от Техеран, който в отговор се задължи да свие своята ядрена програма.
Рискът да се работи в региона стана очевиден отново, когато администрацията на Тръмп повторно въведе санкции срещу Иран.
В резултат, според Пуане, неговата компания, твърде вероятно ще се наложи да се откаже от иранското споразумение.
Но той се надява, че руският проект ще помогне да се компенсира тази изпусната възможност, твърди изданието.
За да се уравновеси рискът, Тотал също разработва проекти и на други места, включително в Северно море и в САЩ.
Ръководството на компанията твърди, че сделките им не противоречат на закона и на санкциите.
«Аз не съм политик. Аз съм глава на търговска компания. Нашата цел е да се поставят мостове между страните с помощта на разработването на проекти.
И, казано между другото, знаете, че ние продължаваме да проявяваме смелост», заяви Пуане по време на неотдавнашната си визита в Русия.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.wsj.com/articles/undaunted-by-iran-setback-french-energy-giant-total-expands-in-russia-1528200001?ns=prod/accounts-wsj

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;