Заради рекордната жега тази година в Германия се наблюдава «взривна» реколта на ягоди и аспержи, което води до падането на цената, това от своя страна има негативен ефект върху много фермерски стопанства, съобщава  Die Welt.

Фермерите нямат необходимия брой помощници при събирането на реколтата.

Понастоящем икономиката на Източна Европа преживява бум и предлага достатъчно алтернативи на сезонните работници в западноевропейските полета.

По данни на Министерството на икономиката на Германия, икономическият ръст на Полша и Ръмъния е занижил интереса към сезонна работа в Германия.

Така много немски фермери не могат да си съберат реколтата и я оставят да гние.

Както съобщиха от асоциацията на южно-немските плантатори на аспержи и ягоди, две трети от техните стопанства изпитват «среден или съществен недостиг на сезонни работници».

Опитите да се привлекат към събирането на реколтата бежанци или безработни «не донесоха положителни резултати», заяви генералният директор на асоциацията на работодателите в селското стопанство GLFA Буркхард Мьоллер.

Освен трудности при привличането на работници налице е и недостиг на бригадири.

Според Мьолер, «много бежанци предпочетоха да останат в градските региони».

Както отбелязва генералният директор на асоциацията на южно-немските плантации за аспержи и ягоди Симон Шумахер, «бежанците се стремят към дългосрочна интеграция и затова са недоволни от сезонната работа».

«Много от тях искат да изучат немски, а на полетата главно се говори на румънски и полски», резюмира мениджърът.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.welt.de/wirtschaft/article176979111/Landwirtschaft-Erntehelfer-bleiben-lieber-zu-Hause.html

 

Тагове: ; ; ; ; ;