Министърът на вътрешните работи на Украйна се надява, че операцията ще бъде проведена от силите на полицията и без използването на Въоръжените сили.

Министър Арсен Аваков прогнозира провеждането на полицейска операция за деокупацията на Донбас без военни в най-близко време.

Това той заяви по време на кръглата маса в Киев, предаде»Українськi Новини«.

«В най-близко време имаме надежда и шансове Путин да отстъпи пред международния натиск, тогава ще върнем своите окупирани територии…

Това ще бъде по-скоро полицейска операция без употребата на Въоръжените сили», каза Аваков.

Министърът е убеден, че за такава операция не е нужно да се привличат 40 хиляди миротворци от ООН, а са достатъчни само 2 хиляди правоохранители.

Аваков отбеляза, че освобождаването на Донбас трябва да се извърши постепенно — по пътя на установяването на украинска власт и провеждането на избори последователно във всяко освободено населено място.

Министърът съобщи също, че, според проведеното допитване, около 60 % от жителите на Донбас искат да се върнат към мирния начин на живот в състава на Украйна, 20 % искат да се присъединят към Русия и 20 % се страхуват от настъпването на украинските войски.

По-рано главата на МВР на Украйна представи своя план за реитеграция на Донбас.

Той изрази мнение, че не е възможно едновременното провеждане на деокупация по цялата територия, затова районите трябва да се реинтегрират поотделно.
News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;