Тръмп обвини Канада в подпалване на Белия дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Канада е виновна за запалването на Белия дом през 1814 година.

Това съобщи CNN, позовавайки се на източник.

По данни на телевизионния канал, Тръмп е провел телефонен разговор с премиера на Канада Джъстин Трюдо, предаде  gazeta.ru.

Както се отбелязва, по време на разговора Трюдо е разкритикувал изявлението на Тръмп за това, че САЩ са въвели мита за импорта на метали в интерес на националната си сигурност.

На свой ред президентът на САЩ припомни на премиера на Канада, че неговата страна частично носи отговорност за изгарянето Белия дом по време на англо-американската война през  1812-1815 години, защото Канада тогава е била британска колония.

По-рано се съобщи, че министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин призова Тръмп да изключи Канада от списъка на страните, по отношение на които са въведени мита за импорта на стомана и алуминий.

В същото време канцлерът на Германия Ангела Меркел призова Европа да прояви настойчивост на фона на опитите на САЩ под ръководството на Доналд Тръмп да променят световния ред, установен след Втората световна война.
Това съобщи  Bloomberg,
позовавайки се на Меркел.
Освен това, канцлерът отбеляза излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата и текущата ситуация около търговските мита, въведени от Вашингтон по отношение други страни.
По-рано екс заместник съветникът на бившия президент на САЩ Барак Обама заяви, че Ангела Меркел е била принудена да се кандидатира за четвърти мандат, за да се противопостави на Доналд Тръмп.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;