Бившият генерален секретар на НАТО  Андерс Фог Расмусен оцени способностите на алианса да се противопостави на «масираната атака на руските танкове», а също предположи, че ако Москва и Китай влязат в конфликт, то Русия може да завземе Украйна «само за няколко дена».
Экс-генсек НАТО оценил военные способности России

«Ако Русия поиска това, руската войска може да окупира Украйна само за няколко дена», сподели Расмусен за изданието Die Welt.

Според него, страните от НАТО «определено са готови» да се противопоставят на Русия, но Расмусен подчерта, че сдържането на потенциалния противник е най-добрият начин да се подкрепи мирът.

Освен това, той отбеляза, че Русия може да се присъедини към алианса.

«Но до момента НАТО не е получило съответното заявление от Москва, и, честно казано, не считам, че в близко време ще се промени каквото и да било», сподели бившият  глава на организацията.

По-рано главата на Пентагона Джеймс Матис заяви, че НАТО никога няма да спре опитите да води диалог с Русия и да изгради по-тесни отношения с нея.

«Изминаха повече от три години, откакто Русия завзе Крим и започна война чрез посредници в Украйна, — пише бившият генерален секретар на НАТО, понастоящем глава на консалтинговата компания Rasmussen Global Андерс Фог Расмусен за Financial Times. — Малко са основанията да твърдим, че войната ще завърши скоро. Подкрепяните от Русия сили или се окопават, или се придвижват напред, а отговорът на Европа не работи».

Според Расмусен, необходимо е ново мислене, за да може инициативата за прекратяване на огъня за спре убийствата.

Усилията на Франция и Германия за деескалация на войната чрез т.нар. Мински споразумения и «нормандския формат» задържаха Русия на масата на преговорите, продължава бившия шеф на НАТО.

«Европейските и американските санкции изпратиха сигнал на Москва, че погазването на международния ред, основан на правила, ще повлече след себе си последствия», се казва в статията.

«Ако войната на изтощаване цели отслабването на противниците и е проверка кой има по-силен характер, то днес виждаме как Русия води «студена война на изтощаване» срещу Запада, отбелязва Расмусен. — Тактиката на Москва е следната: да разбие трансатлантическото единство, особено в санкционната политика.

В последните седмици започнах да се опасявам, че Владимир Путин, руският президент, може да успее. 

Последствията биха били трагични».

Според автора на статията, понастоящем цената на санкциите е твърде ниска, за да промени поведението на Русия и да се постигне спазване на Минските споразумения.

«Дойде време да се променят сметките на Кремъл, да се вдигне цената за неговата агресия», — пише Расмусен, отбелязвайки, че тази логика частично е стояла зад американския законопроект за санкциите, приет тази седмица от Палатата на представителите с 419 гласа ЗА и 3 ПРОТИВ.

Тази стъпка трябва да се приветства, защото тя носи повече предсказуемост в трансатлантическите усилия по отношение на Русия, но някои в Европа атакуват всичко това, поради вероятното въздействие върху европейските и американските енергийни компании, продължа главата на  Rasmussen Global.

«Нито една от страните не може да си позволи да изпуска от погледа си по-мащабната картина. Минските съглашения няма да бъдат реализирани и ситуацията в Украйна няма да се промени, докато Москва не се сблъска както със загуби, така и със стимули, — посочва Расмусен.  — Стимул — това са по-нормализираните отношения с Русия. Но ако едновременно с това не бъдат увеличени загубите (разходите), лостовете за въздействие са лишени от потенциал. Вместо да разбиват идеята за санкциите, европейците трябва да ги засилват, започвайки с тяхното продължаване с 12 месеца, а не с 6».

«Европа и САЩ имат обща цел — обезпечаване на сигурността в Източна Европа и нормализиране на отношенията с Русия, продължава Расмусен. — Тази цел не бива да се поставя под кръстосан огън от различни търговски интереси. Подобни действия биха разбили на части трансатлантическото единство по отношение на Русия и биха разкъсали Европа.

Нашето единство е призовано да прогони Русия и нейните марионетки от украинска територия, завзета със сила. Настана време да променим сметките на Москва. Ако американският законопроект не е правилното решение, то европейците трябва да отговорят на въпроса: кое решение тогава е правилно?», завършва екс-генералният секретар на НАТО.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://www.ft.com/content/cab4c2de-72a1-11e7-93ff-99f383b09ff9

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;