Новият премиер на Италия Джузепе Конте представи пред сената основните точки от правителствената програма, съобщава  Le Figaro.

Главата на италианското правителство заяви, че неговата страна подкрепя «преразглеждането» на икономическите санкции, наложени от международната общност на Русия.

«Искаме преразглеждане на санкциите. Ние сме за откритост в отношенията с Русия, чиято роля в последните години е опорочена на международната арена в резултат на решенията по различни геополитически кризи», заяви пред италианския сенат Конте.

Русия е важен икономически партньор за Италия, добави той.

Както припомня изданието, Италия, вече дълго време се опитва ако не напълно да отмени, той поне да облекчи антируските санкции от страна на ЕС.

Новият италиански премиер подчерта, че Италия остава «убеден» член на НАТО и разглежда САЩ като «приоритетен партньор».

Конте също увери парламентаристите в своето намерение да сложи край на безконтролната имиграция, която е резултат от «крещяща безумна солидарност».

«Ние не сме и никога няма да бъдем расисти», подчерта главата на правителството, добавяйки, обаче, че «Италия не може да бъде оставена сама с мигрантите».

Според Конте, вътре в ЕС трябва да има «автономна система за задължително разпределение на бежанците».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2018/06/05/97001-20180605FILWWW00134-italie-conte-favorable-a-la-revision-des-sanctions-contre-la-russie.php?redirect_premium

Тагове: ; ; ; ; ;