Властите в Германия, Великобритания и Франция написаха открито писмо до администрацията на Доналд Тръмп.

В посланието си те молят да се изнесат от действията на санкциите срещу Иран европейските компании, предаде  Financial Times.

 Призивът има напълно очевидно обяснение. Участниците в ЕС се опасяват, че те няма да могат да защитят европейските компании от обновените санкции на Вашингтон, който фактически излезе от ядрената сделка с Техеран, отбелязва изданието.

Писмото е адресирано до американския министър на финансите Стивън Мнучин и до държавния секретар Майк Помпео.
Освен представителите на трите страни, които помогнаха за сключването на ядрена сделка, писмото е подписано и от главата на европейската дипломация Федерика Могерини.
Европейските министри настояват, че това споразумение е «най-добрият начин, с помощта на който може да не се допусне появата на ядрено оръжие в Иран».
Според тях, понастоящем тази сделка няма реална алтернатива.
Представителите на страните от ЕС добавят, че те имат намерение да продължат режима на отслабване на санкциите, благодарение на който Техеран е бил убеден да свие ядрената си програма.
«Като съюзници, очакваме, че САЩ ще се въздържат от решение, което ще нанесе вреда на сигурността на Европа», подчертават авторите на писмото.
Министрите призовават САЩ да направят изключение за всички компании, които са започнали и завършили подписването на договори с Иран след снемането на ограниченията от него през 2016 година.
Те също добавят, че не искат санкциите да засягат стратегически важните сектори, включително фармацевтичната и медицинската промишленост, енергетиката, автомобилостроенето, гражданската авиация и инфраструктурата.
По-рано ЕК съобщи, че е обновила закона от 90-те години, насочен към отхвърляне на предишните санкции на САЩ срещу Иран, Либия и Куба.
Организацията също разреши на Европейската инвестиционна банка да извършва имащи отношение към Иран сделки, ако той вземе такова решение.
Независимо от това запитаните от изданието дипломати се съмняват, че подобни стъпки ще се окажат убедителни за множеството крупни компании, свързани със САЩ, и те ще продължат да работят с Техера.
Под заплаха ще се окажат техните интереси в САЩ, обръща внимание  FT.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.ft.com/content/7b18b032-697c-11e8-8cf3-0c230fa67aec

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;