6 юни 2018- Нюз Фронт.

Грузия официално скъса дипломатическите си отношения със Сирия във връзка с признаването на независимостта а Абхазия и Южна Осетия. За това съобщиха от прес-центъра на грузинското Външно министерство.

 

 

 

Припомняме, че Сирия призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия. На 29 май външните министерства на двете републики съобщиха за установяването на дипломатически отношения с Дамаск.

» Република Абхазия и Сирийска Арабска Република обявяват за взаимното признаване и установяване на дипломатическите отношения между двете държави на ниво посолства, което отразява общият им стремеж за развиване на отношенията във всички области»,- гласи съобщението от външнополитическото ведомство на Абхазия.

 

Аналогично съобщение беше публикувано на официалният сайт на МВнР Южна Осетия.

Независимостта на Южна Осетия и Абхазия е призната от Русия, Венецуела, Никарагуа и още няколко държави.

Грузия реагира почти светкавично.

» Официалната нота на МВнР Грузия за разрива на дипломатическите отношения между двете страни е предадена на 1 юни 2018 година на дипломатическите представителства на Сирийската Арабска Република в ООН и в Арабската Република в Египет», — се казва съобщението от Грузия.

 

 

Постоянният представител ба Грузия при ООН съобщи на Генералния секретар на ООН за прекратяване на дипломатическите отношения между Грузия и Сирийската Арабска Република.

» Причината за тези действия е признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от страна на Сирия, независимост, която Тбились не признава, наричайки ги окупирани територии.

 

Дипломатическите отношения между Грузия и Русия са прекъснати още през 2008 година, Тбилиси нарича Русия » държава-агресор».

 

 

Припомняме, че Абхазия провъзгласи независимост след конфликта с Грузия 1992-1993  година.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;