Член на парламента на Великобритания твърди, че в близките години страната ще се сблъска с «пълния спектър» от заплахи от страна на Русия, пише  The Daily Telegraph.

Според думите на члена на Консервативната партия Робърт Сили, явната и скрита форма на пагубното влияние на Москва трябва да бъде охарактеризирана като «съвременен руски конфликт».

Това е свързано с факта, че, прибягвайки до хакери, тролове и дезинформация, а също плащайки за протести, Русия се опитва да дестабилизира и раздели Запада.

Той твърди още, че в рамките на своята стратегия за дестабилизация Русия предпочита да използва невоенни инструменти.

Използването на информационната война и манипулациите в областта на културата в Москва се счита за по-ефективно, отколкото прякото прилагане на сила.

Според Сили, Путин противопоставя на западната система, основана на върховенството на закона и спазването правата на човека, руската, стремейки се да представи страната като жертва на действията на Запада.

«От фалшивите новини, насочени към Европа, до прапагандните руски медии, от окупацията на Крим до улиците в Солсбъри, Русия участва в много съвременен конфликт срещу Запада», цитира изданието думите на Сили.

The Daily Telegraph цитира думите на бившия заместник командващия обединените сили на НАТО в Европа генерал Ейдриън Брадшоу, който твърди, че Русия «има тенденция към нарушаване на международното право».

Същият обяснява това с унижението, което СССР е преживял в края на студената война — това оставило «горчив привкус» сред много руски политици и възродило «традиционния руски страх, че страната е в обкръжение».

Брадшоу, не счита, че Русия не търси конфликт с НАТО, защото това ще доведе до катастрофални последствия за двете страни.

Отбелязвайки важността на намирането на допирни точки, генералът твърди, че «слабият Путин е много по-опасен от силния», пише  The Daily Telegraph.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.telegraph.co.uk/news/2018/06/03/britain-faces-full-spectrum-russian-threat-years-come-mps-report/

Тагове: ; ; ; ;