Ръководството на средното училище Челтърн Едж (Chiltern Edge) в британското графство Оксфордшир забрани на момчетата да носят шорти.

Тези, на които им е твърде топло да ходят в летни панталони, могат да обличат поли, съобщава Daily Mail.

Така учебното заведение реализира своята нова «джендърно неутрална политика по отношение ученическата униформа».

Както отбелязва изданието, ръководството на училището е препоръчало «по-формален» стил на облекло за учащите се в началото на годината.

Според новите правила, единственият приемлив вариант са се оказали полите и панталоните.

Когато един от родителите се позаинтересувал, може ли синът му да ходи в училище със спортни шорти, ръководството заявило, че те не са част от препоръчаната униформа.

На бащата било обяснено, че политиката по отношение ученическата униформа в заведението е «джендърно неутрална», затова при желание момчетата могат да се обличат и с поли.

«Казаха ми, че шортите не са част от ученическата униформа.

Обидно е, че не можем да подходим по този въпрос с разум.

Не искаме някакви си мини-поли  — просто обикновени сиви строги шорти, къде е критичната ситуация тук», коментира озадаченият родител.

Майката на друг ученик се оплаква:
«Това е някакво безумие — да заставят децата в жегата да носят сака и вратовръзки».

Daily Mail обяснява, че Чилтърн Едж съвсем не е единственото учебно заведение в страната, което се опитва да внедри «джендърно неутрална политика», за да могат трансджендърните ученици да се чувстват по-комфортно.

Много училища от неотдавна твърдят, че полите и панталоните могат да се носят от ученици от всеки пол.

По закона «За равенството», ръководството на учебните заведения е задължено да защитава трансджендърите от дискриминация.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.dailymail.co.uk/news/article-5801487/Oxfordshire-school-bans-shorts-summer-favour-gender-neutral-uniform-policy.html

 

 

Тагове: ; ; ; ;