5 юни 2018- Нюз Фронт.

Днес в Украйна се случват драматични събития. Човешките права се погазват по жесток начин, различните национални малцинства, живеещи на територията на Украйна са подложени на различен вид притеснения и заплахи. Новият закон за образованието в Украйна, приет от Върховната Рада и подписан от заемащия длъжността Президент на страната Петро Порошенко през септември 2017, първоначално е бил замислен като една от ключовите реформи в страната. А самият закон предвижда пълна езикова монополия.

 

На националните малцинства се гарантира правото да изучават родния си език само в детската градина и до 4 клас.

Обучението на последващите етапи, без един или няколко двуезични предмета, трябва да се провежда единствено на държавния, украински език.

 

 

Към настоящият момент в Украйна, както посочват от Министерството на образованието на страната, работят над 730 училища с около 400 хиляди ученици, където се преподават всички предмети на езиците на националните малцинства.

 

След скандалния закон за образованието и насилствената укранизация в училищата, най- мощна реакция, заедно Полша, Молдова, Гърция, Румъния, показа Унгария.

Припомняме, че външният министър на Унгария, Петер Сиярто обяви за прекратяването на каквато и да е подкрепа към Киев и всички инициативи на европейско ниво, от страна на Унгария, след което заяви намерение да инициира преразглеждане на Споразумениети за асоциация между Украйна и ЕС.

 

За съжаление обаче, другите страни от Евросъюза се направиха на глухи по темата, повдигната от Будапещ. Например от МВнР на Германия прозвучаха толерантни увъртания : » никой няма полза от заплахи и блокиране», апелирайки към възмутените унгарци за връщане към «диалог с Киев», и настояване Украйна да се придържа към общоевропейските стандарти.

Обаче ситуацията става съвсем опасна и започва да излиза извън контрол. Първия умишлен палеж на сградата» Общност на Унгарската култура в Закарпатието» в Ужгород, се случва на в неделя сутрин на 4 февруари. 

 

Тогава, неизвестни хвърлят коктейл Молотов в прозореца на сградата, за щастие тогава пожарът е навреме овладян.

 

 

 

 

В нощта срещу вторник, 27 февруари 2018 година, се случва повторен палеж на сградата. Изгаря голяма част на първия етаж.

Унгарците от Прикарпарието започват да получават заплахи за физическа саморазправа, активистите са подложени и нападения. И започват така наречените » унгарски погроми».  Целта на нацистките организации на Украйна е да направят живота на унгарското малцинство непоносим. И се предлагат два варианта- отказваш се от народа си, или зарязваш всички и си тръгваш за Унгария.

 

На 23 май в Ужгород ( Закарпатска област, Украйна) около сградата на Генералното консулство на Унгария се провежда митинг, в който участват представители на така наречената  » Национална Асамблея патриоти на Украйна», бивши участници на » АТО», » Десен Сектор» и други въоръжени терористични формирования. Протестиращите се държат агресивно и провокативно. Основния протест на украинските радикали, е срещу  » намесата на Унгария във вътрешните дела на Украйна.

 

Изпратените украински неонацисти дори предават обръщение в Консулството на Унгария с искане » незабавно да предадат списъците» на всички граждани на Украйна, имащи унгарско гражданство.

 

В обръщението адресирано до премиера на Унгария Виктор Орбан, те пишат:

» Настояваме:

-Ръководството на Унгария да прекрати позорната политика по намеса във вътрешните дела на Украйна и разпалване на междунационални конфликти. 

-Да ни бъдат предоставени пълни списъци на гражданите на Украйна, които нарушавайки Конституцията на Украйна, са получили  унгарско гражданство, и да бъдат посочени юридическите причини за получаването му.

-Унгарското правителство да спре воденето на организираната по заповед на Путин, антиукраинска политика. Украинския език е общодържавен език за населението на Украйна.

 

В нощта преди самата акция по целия град са разпространени листовки на » Десен Сектор» с призив към всички унгарци » да помислят за връщане в историческата си Родина», и също с призиви към съзнателните граждани на Украйна и «патриотите» да не нарушават Законите на Украйна за двойно гражданство.

 

Всички тези действия от страна на украинските радикали са отговор на законните искания на унгарците , живеещи на територията на Прикарпатието, да запазят езика и културната си идентичност.

Шандор Чикош, специално за  News Front.

 

 

(А видео кадрите в материала представят последствията от поредните обстрели от страна на украинските въоръжени сили и неонацисти.)


Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;