Премиерите на три федерални провинции в Германия едновременно призоваха правителството на страната начело с канцлера Ангела Меркел към интензивен диалог с Русия, съобщава  Neue Osnabrücker Zeitung.

«Не ни трябват поредните санкции. Повече дипломация и сътрудничество — от това се нуждаем», заеви в съвместно интервю за немското издание главата на Долна Саксония Щефан Вайл.

«Диалогът с Русия трябва да се поддържа дори и особено при наличието на разногласия», съгласи се с него премиерът на Макленбург  Мануела Швезиг.

На снимката: Мануела Швезиг

Отслабването на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, според Швезиг, «може да стане резултат от подобен диалог».

В интервю за Neue Osnabrücker Zeitung главата на правителството на Макленбург също настоя да се престане със създаването на пречки за изграждането на руския газопровод «Северен поток-2».

«Северен поток-2» е важен не само за Макленгбург. Той е важен за цяла Германия. На нас не са ни необходими атомни електростанции.

Искаме да се откажем и от кафявите въглища», констатира Мануела Швезиг.

Искането да се установи диалог с Русия, независимо от напрежението в отношенията между Москва и Берлин, подкрепи и премиерът на Шлезвиг-Голщейн Даниел Гюнтер, отбелязва немското издание.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.noz.de/deutschland-welt/politik/artikel/1249044/regierungschefs-im-norden-fordern-verstaerkten-dialog-mit-russland

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;