Бившият президент на САЩ Бил Клинтън написа детективски роман, посветен на темата на киберсигурността, в който Германия се сблъсква със заплахата от руските хакери.
В интервю за  Le Parisien той отбелязва, че самият сюжет на книгата е измислен, всичко разказано в нея, обаче, би могло да се случи.
«Погледнете изборите по целия свят.
Русия се опита да въздейства върху гласуването във Франция, Германия, Холандия и т.н.
Трябва да се осъзнае, че нашите развити общества, практически всички наши системи, на каквото и ниво на развитие да са, зависят от пиратите», цитира думите му изданието.
Авторът на статията отбелязва, че по време на интервюто Клинтън охотно говори за Русия, за промяната в климата или за заплахите, с които се сблъсква демокрацията, но не иска да обсъжда поражението на жена си на президентските избори в САЩ.
Когато журналистът го попитал, изпратил ли е той новата си книга на Путин, той казал, че не я е изпратил, но счита, че в Русия тя ще се продава.
«Путин е убеден, че дори броят на неговото население да намалява, дори икономиката му да не е толкова силна, щом той притежава практически диктаторска власт и отделя толкова много пари за модернизацията на военния си апарат, той той може да сее раздор в тези места, които иска да отслаби», цитира изданието думите на Клинтън.
Бившият президент също твърди, че той много се безпокои от ситуацията в Сирия, Клитън критикува тези страни, които отказали да приемат сирийски бежанци.
Той изразява възхищението си от канцлера Меркел, която поела риска да приеме сирийци, макар в Германия от десетилетия да бушували спорове по повод мигрантите от Турция.
Клинтън признава, че малко хора или явления могат да го разгневят, но «когато Русия извършва намеса в американските избори», това го довежда до пълна ярост.

Друго, което можело да предизвика гнева на Бил Клинтън, е нежеланието на Тръмп да обърне внимание върху промяната на климата, а също наркотрафика, който както и преди не е победен, цитира думите му   Le Parisien.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.leparisien.fr/international/macron-syrie-cybercriminalite-les-confidences-de-bill-clinton-03-06-2018-7750230.php

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;