По време на «руския Давос» между Макрон и Путин имаше явен контраст, пише

Le Monde.

Френският президент се опита да се хареса, обръщаше се към Путин на «ти», наричаше го «скъпи Владимир», цитираше Достоевски, Солженицин и говореше за желанието си да свърже Русия с Европа.

Неговият руски колега беше «любезен, но невъзмутим», говореше на «Ви» и не излизаше извън рамките на общоприетите изрази от рода на «Франция е отдавнашен, традиционен и надежден партньор».

«Между вдъхновението и историческия възглед на Макрон и механичните отговори на Путин имаше явно несъответствие», цитира изданието думите на политолога Том Гомар.

Макрон говори за неоспоримо стопляне на отношенията между Франция и Русия, но, според автора, това не е трудно да се постигне, имайки предвид колко силно се влошиха отношенията в последно време.

«Пробивът може да се извърши, но сега трябва да се определи неговото значение», отбелязва авторът.

Когато Макрон и Путин направиха изводи от срещата, руският лидер изглеждаше в силна позиция, пише журналистът.

Според политолозите, той дори не се налага да прави нещо особено, за да извлече полза от ръста на напрежение  в трансатлантическото пространство.

След като Макрон не успя да убеди Тръмп да запази споразумението за Иран, той си постави за цел да спаси договора, преговаряйки с всички, в частност, с Русия, която «отново му стана нужна».

Към това се прибавя и растящата потребност от икономически отношения между двете страни: независимо от санкциите, по време на форума в Сакт Петербург бяха подписани 50 договори.

Макрон се опита да заложи на историята и връзките с Европа, за да се сближи с Русия, потърси символ за това в самия град на Петър, пише авторът.

«Но Путин си остава преди всичко син на Ленинград», отбелязва той.

Ако по време на срещата във Версей Макрон лесно говореше за проблемните въпроси около спазването правата на човека, Сирия или СМИ, то в Русия той по-скоро се стараеше да акцентира върху това, което го обединява с Путин.

«Всички предшественици на Макрон също считаха, че ще успеят да постигнат нещо с Путин. Безрезултатно.

Руският президент е настроен към извличането на дипломатически дивиденти от своя военен успех в Сирия», пише авторът на статията.

А Макрон само отбеляза, че международните въпроси не се решават с едно обаждане по телефона или с една визита.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.lemonde.fr/idees/article/2018/06/02/le-pari-russe-d-emmanuel-macron_5308656_3232.html?xtmc=russie&xtcr=1

Тагове: ; ; ; ; ; ;