Според експертите, в настоящите условия от срещата между лидерите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, изгода може да извлече само Русия, съобщава Business Insider.

Целта на срещата, чиято подготовка в момента се намира в ранен стадий, трябва да бъде разрешаването на отдавнашните разногласия между двете страни.

Изданието отбелязва, че за бъдещета среща между Путин и Тръмп е станало известно на фона на твърде напрегнатите руско-американски отношения.

Продължава да набира обороти разследването на «руската намеса» в президентските избори в САЩ.

Заедно с това на международната арена отношенията между двете страни не се подобряват.

САЩ обвиняват Русия, че страната «увеличава агресията си към съседната Украйна», едновременно с това подкрепя президента на Сирия Башар Асад, пише

Business Insider.

Визитата на външният министър на Русия Сергей Лавров в Северна Корея наред с укрепването на руско-китайските връзки, според експертите, няма да донесе нищо добри за САЩ.

Ситуацията още повече се усложнява от липсата на единна позиция за Русия в Белия дом.

Изданието отбелязва, че администрацията на Тръмп настоява да се придържа към по-твърд политически курс в отношенията с Русия, докато в същото време президентът на САЩ изпитва лична симпатия към руския лидер.

Ако САЩ искаха да извлекат изгода от руско-американските срещи, Тръмп трябва да заеме по-яростна позиция при общуването си с Путин, уверяват експертите.

«Ако може да се извлече изгода от официалната среща между тези двамата, Тръмп ще трябва да укрепи представата, разбита по времето на пребиваването му на власт, че САЩ няма да си затварят очите пред пагубното влияние на Москва по целия свят», заяви  бившият съветник на Барак Обома по въпросите на националната сигурност Едуард Прайс.

«Путин вече спечели. От това, че тази среща дори се обсъжда, Путин получава всичко, а САЩ — нищо.

Но това е моделът на сключване на сделките при Тръмп.

Прехвърляме посолството на САЩ в Ерусалим и нищо не получаваме в замяна.

Организираме среща със Северна Корея и нищо не получаваме в замяна.

Излизаме от иранската ядрена сделка и нещо не получаваме в замяна.

Това е в реда на нещата», цитира Business Insider думите на Ричард Каузларич, бивш заместник помощник на държавния секретар на САЩ.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.businessinsider.com/trump-russia-summit-planning-means-putin-already-won-experts-react-2018-6

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;