Няколко дена преди Рождество през 2016 година в Москва тайно пристигнала австрийска делегация.

В нейния състав влизали четирима високопоставени политици от дяснопопулистката партия «Австрийска партия на свободата» (АПС), които заминали за Русия по работа, която по-късно заставила австрийските служби за сигурност да се изпотят, пише  Dagenes Nyheter.

Целта на визитата се състояла в подписването на 5-годишно споразумение за сътрудничество с партията «Единна Русия».
Според условията на договора, партньорите са обещали да се информират един друг по актуалните въпроси, касаещи двете страни, а също се договорили за «възпитание на младото поколение в патриотизъм и желание да се трудят».
«Това се превърнало в кулминацията на почти десетилетен флирт между АПС и Кремъл, който бил увековечен със селфи на фона на Белия дом в Москва», отбелязва изданието.
«АПС получава влияние в света», се казвало в триумфалното съобщение от главата на партията Хайнц-Кристиан Щрахе във Facebook, след като договорът бил подписан.
Тогава АПС била в опозиция, но само след година партията получила места в новото правителство.
Същият този  Хайнц-Кристиан Щрахе, който подписал споразумението с Кремъл, стана вицеканцлер, а членовете на партията заеха най-важните постове в министерството на отбраната, министерството на външните работи и министерството на вътрешните работи.
Това предизвикало безпокойството в кръговете, които работели по въпросите на сигурността и отбраната.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.dn.se/nyheter/varlden/osterrikes-flirt-med-moskva-oroar-sakerhetsexperter/

 

 

Тагове: ; ;