Белият дом организира предварителното планиране на срещата между двамата президенти — Владимир Путин и Доналд Тръмп, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, запознати със ситуацията.

Според високопоставен чиновник от администрацията, посланикът на САЩ в Русия Джон Хантсман е отпътувал за Вашингтон за участие в организиране на преговорите между Путин и Тръмп.

Подготовката за срещата на този етап се намира в ранен стадий.

Страните трябва да определят датата и мястото на преговорите.

«Организацията на формалната среща между Тръмп и Путин — това един от текущите проекта на посланик Хантсман, с който той се занимава вече няколко месеца», отбелязва източникът на изданието.

Според изданието, в случай, че преговорите се проведат, в дневния ред на руския и американския лидери ще стоят въпросите за Сирия, Украйна и контрола над ядрените въоръжения.

Целта на преговорите ще бъде разрешаването на отдавнашните разногласия между двамата държавници.

Предполага се, че това ще бъде вече третата среща на Тръмп с Путин.

По-рано двамата лидери вече се срещаха на срещите на върха в Германия и във Виетнам.

Тази среща може да се случи на фона на продължващото разследване на спецпрокурора на САЩ Робърт Мълър по отношение предполагаемата «руска намеса» в американските избори през 2016 година, припомня изданието.

През април бившият посланик на Русия в САЩ Юрий Ушаков съобщи, че Тръмп е поканил Путин във Вашингтон по време на телефонния разговор на 20 март.

Коментирайки това изявление, официалният представител на Белия дом Сара Сандърс го потвърди.

«Те обсъдиха двустранна среща, която може да се състои в не толкова далечно бъдеще в редица места, включително в Белия дом», отбеляза тя.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.wsj.com/articles/u-s-in-early-talks-for-potential-summit-between-trump-and-putin-152789

 

Тагове: ; ; ; ;