САЩ достигнаха до «преломен момент» по отношение своята национална сигурност: в зависимост от това какъв курс ще предприеме Вашингтон, Америка или «ще фиксира своето лидиращо и доминиращо положение в космоса в обозримо бъдеще», или ще го отстъпи на конкурентите от рода на Китай или Русия, пише на страниците на  The Hill американският политолог и специалист по национална сигурност Джошуа Хюмински.

Според експерта, една от основните задачи, която стои сега пред САЩ по отношение развитието на космоса, е прекратяване на настоящата система за държавно закупуване.

Както твърди специалистът, тази система не предполага каквито и да било рискове и е склонна да не прилага новите технологии, а постоянно използва едни и същи остарели решения, което пречи на иновациите.

«Нашите противници знаят къде минават орбитите на нашите спътници, те познават нашите възможности в космоса, работят за противодействие на тези предимства», предупреждава аналитикът.

За да се запази превъзходството в космоса, американският бюрократичен апарат следва «по-бързо, ефективно и резултативно» да усвои новите космически технологии, убеден е Хюмински.
Благодарение на активно развиващия се сектор на частните космически компании, представени в САЩ чрез SpaceX, Blue Origin и Virgin Orbit, цената на извеждането на обектите в орбита пада — и САЩ трябва да се възползват от това, за да проведат изпитания на новите видове космически апарати, включително наноспътници.

«Благодарение на по-евтините изстрелвания и малките по размери, но с по-съвършен полезен товар САЩ могат да създадат значително по-здрава космическа архитектура», пояснява авторът.
«Подобна устойчивост на свой ред ще работи де факто за сдържане.
Днес противникът може да атакува един-два спътника и ще бъде сигурен, че ще нанесе съкрушителен удар — а при наличието на мегаспътникова групировка същият този противник ще се наложи за постигането на същия ефект да унищожи много повече спътници».
Същите решения могат да се приложат и в гражданската сфера — например, за създаването на глобална Wi-Fi мрежа, отбелязва аналитикът.
За да се реализира това, САЩ трябва да преразгледат своите методи за определяне на рисковете, счита експертът.
Доколкото пусковете на ракети-носители поевтинява, цената на неуспешните пускове също пада — но американските чиновници както и преди се отнасят към подобни пускове със същата предпазливост, както и по-рано, констатира авторът.
«Ако САЩ не променят стратегията си в тази сфера веднага, рискуваме да изгубим появяващата се веднъж на едно поколение възможност да заемем най-високото положение в космоса», прави изводите си авторът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:http://thehill.com/opinion/national-security/390078-to-win-the-new-space-race-us-must-abandon-clunky-outdated-systems

 

 

Тагове: ; ; ;